februari 13, 2021

Waar Kan Ik Het Beste Cryptomunten Kopen? Top #5!

by Jaco

''Waar kan ik het beste cryptomunten kopen?'' Het is een vraag die steeds meer beginners aan mij stellen aan de hand van de content die ik maak over crypto. Het is een mooie vraag waar ik ook zeker een goed antwoord op heb. 

Ik weet namelijk hoe het is om aan de voet van die hoge berg te staan. Het kan zelfs 'eng' zijn om de cryptowereld in te stappen en te starten met investeren in cryptovaluta, want waar doe je nou goed aan? Waar begin je? 

Natuurlijk begin je met het zoeken van een geschikte broker/exchange. Dit moet een platform zijn dat je kan vertrouwen, dat veilig is, snel is en ook lage kosten biedt. Wat ik persoonlijk ook prettig vind, is als de klantenservice Nederlands is.

In dit artikel neem ik je bij de hand en zorg ik ervoor dat jij een geschikte broker vind waar je ook vandaag nog kan starten met investeren in cryptocurrency.

1.0 Kies je voor een broker of een exchange?

Toen ik wilde starten met investeren in cryptocurrencies liep ik direct al tegen een probleem aan. Blijkbaar had je brokers en exchanges. Ja, dit zijn dus twee verschillende dingen. Je zal dus eerst uit moeten uitzoeken waar je voor gaat kiezen.

Ik heb zelf gekozen voor een broker. Je zal ook lezen waarom ik dat gedaan heb, want ik ga je hier precies uitleggen wat het verschil tussen beide is.

1.1 Wat is een exchange?

Een exchange is eigenlijk gewoon hetzelfde als een beurs. Hier komt vraag en aanbod van cryptovaluta bij elkaar. Cryptocurrencies zijn op een-op-een (peer-to-peer) te verhandelen, maar dan moet je wel mensen vinden die exact dezelfde deal als jou willen sluiten.

Het kan vrij lastig zijn om dit zelf te doen. Daar kan een cryptocurrency exchange weer erg handig van pas komen. Let op: je moet dus wel eerst cryptovaluta hebben alvorens je kan handelen op de crypto exchange.

De crypto die je wilt verhandelen op een exchange moet je hier ook bewaren. Een groot nadeel is dat je dan geen toegang hebt tot je private keys. En not your keys = not your coins. Oftewel: je bezit jouw eigen munten niet echt. Je bent dus niet zelf meer de eigenaar van de crypto die je op een exchange zet.

Daarnaast hebben exchanges vaak super veel cryptovaluta op hun platform staan. Dit maakt het voor hackers een heel interessant target. Vrijwel ieder jaar is er dan ook een exchange gehackt. Er worden honderden miljoenen aan crypto gestolen tijdens zo'n hack.

Het is duidelijk dat ik niet zo'n fan ben van een exchange. Ik adviseer iedereen om lekker met een broker aan de slag te gaan. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als je beide in één hebt. Dus het gemak en de veiligheid van een broker en het grote assortiment van een exchange.

En die heb je ook! Hier kom ik op terug in de top 5 waar je het beste cryptomunten kan kopen.

1.2 Wat is een broker?

Een broker kun je zien als 3e partij die tussen jou en de crypto exchange in staat. Brokers kopen zelf veel cryptovaluta in op exchanges en bieden dit aan op hun eigen platform. Een broker heeft vaak wel wat meer kosten.

Nu denk je waarschijnlijk: ''waarom zou ik dan kiezen voor een broker?''. Ik snap je punt, echter krijg je ontzettend veel gemak terug voor dat beetje extra kosten die je moet betalen. Zeker voor de beginner is dit ontzettend fijn. Overigens vind ik dit nog altijd de beste optie.

Bij brokers kun je bijvoorbeeld betalen met iDeal, Bancontact en creditcard. Bij veel exchanges is het al niet mogelijk om met deze betaalmethodes te betalen. Dit maakt het erg lastig om cryptocurrencies aan te kopen.

Daarnaast zijn exchanges vaak een stuk lastiger om te begrijpen en te gebruiken. Bij een exchange moet je echt eerst weten hoe het handelen in cryptocurrency werkt. Anders kan het een lastige opgave worden.

Als je handelt via een broker dan zijn dit de stappen:

  • Stap 1: Jij koopt cryptovaluta bij jouw favoriete broker
  • Stap 2: De broker plaatst na betaling een order bij een exchange
  • Stap 3: De exchange verstuurt de cryptomunten naar het opgegeven wallet adres 

Binnen enkele minuten heb jij jouw nieuwe cryptovaluta op jouw account staan!

2.0 Waar kan ik het beste cryptomunten kopen? Top 5!

Hieronder vind je mijn top 5 met beste brokers/exchanges om cryptomunten te kopen. Ik heb hierbij gekozen voor een gevarieerd lijstje. Wil je toch ook met een echte exchange aan de slag gaan, dan kan dit. Nummer 4 & 5 zijn namelijk echte exchanges.

Echter staan er ook platforms tussen die zowel broker als exchange zijn. Neem bijvoorbeeld Bitvavo, mijn absolute favoriet!

2.1 - #5: Coinbase

Coinbase is een crypto exchange waar de meningen flink over verdeeld zijn. De een vind het een geweldig platform en de ander weet niet hoe snel hij op zoek moet gaan naar iets anders. Deze verdeeldheid zie je ook terug in bijvoorbeeld de reviews op Trustpilot.

Veel mensen raden Coinbase aan, maar zelf vind ik het alles behalve een prettig platform. Deze geluiden hoor je dan ook steeds vaker, maar toch krijg ik dagelijks berichten van mensen met de vraag waarom ik niet praat over Coinbase.

Ik denk dat onderstaande screenshot al antwoord geeft op deze vraag.

coinbase-ervaringen

Toch blijft het wereldwijd een veelgebruikte exchange. Waarom dan? Coinbase had eigenlijk een beetje het 'first mover advantage'. Ze waren er als de kippen bij en het was ook echt een goede exchange. Tegenwoordig komen er steeds meer exchanges bij en zie je ze ook steeds goedkoper worden.

Coinbase doet hier echter niet aan mee en blijft de handelskosten op 1,49% houden. In vergelijking met Bitvavo (de nummer 1 van deze lijst) is dit enorm. Bitvavo vraagt namelijk slechts 0,25%. Bijna 6x zo goedkoop dus.

Coinbase heeft daarnaast een assortiment van 50+ munten. Hier beginnen zij ook erg achter te lopen aangezien Bitvavo er al 58 heeft. Ik wilde deze keer WEL over Coinbase praten om te laten weten hoe ik denk over deze exchange. 

Recent is Coinbase uren lang uitgevallen toen het te veel bezoekers naar de website kreeg. Dit mag natuurlijk niet gebeuren bij een exchange van deze grootte en met deze 'status'. De klantenservice laat het overigens ook afweten de laatste tijd. 

Er zijn echter wel wat voordelen aan Coinbase. Denk aan dat het voor een exchange een gebruiksvriendelijk platform is, dat het zelfs mogelijk is om met iDeal geld te storten en dat het hoge opnamelimieten heeft.

Als Coinbase meer coins zou krijgen, de klantenservice verbeterd en de kosten wat verlaagd dan is het echt een goede crypto exchange. Helaas ben ik er nu zeker geen fan van.

Toch met Coinbase aan de slag? Maak een gratis account aan en ondervind zelf hoe dit platform is om hier jouw eigen mening op te baseren!

coinbase-website (1)

2.2 - #4: Binance

Binance is een van de grootste en populairste crypto exchanges van de wereld. Ze hebben een behoorlijk groot assortiment aan cryptovaluta's en de kosten zijn super laag. Daarnaast vind ik het zelf ook een heel prettig platform. Het werkt snel en is erg soepel.

Daarnaast kan je sinds 2021 bij Binance ook met Bancontact en iDeal betalen. Dit zorgt voor nog meer gemak tijdens het handelen in cryptocurrencies. Met deze makkelijke betaalmethodes handel je binnen no-time in méér dan 200 verschillende cryptovaluta's.

Er zijn niet veel brokers en exchanges die zo'n uitgebreid assortiment hebben. Voor het handelen op Binance is echter wel wat ervaring nodig, want het blijft een exchange. Dit is nu eenmaal wat lastiger dan een broker, waar vaak het gemak op plek 1 staat.

Een groot nadeel van Binance is nog altijd de klantenservice. Het is een wereldwijde exchange dus je hebt sowieso geen Nederlandse support en de support die er wel is, laat lang op zich wachten. Voor beginners is het alles behalve ideaal om met een wereldwijd platform aan de slag te gaan.

Het is wel een platform dat alles te bieden heeft. Zo kan je zelfs staking aanzetten, hierdoor krijg je een percentage 'rente' uitgekeerd over de munten die je hebt staan op deze exchange. Helaas is een exchange als Binance ook gevoelig voor hackers om dezelfde reden als Coinbase.

Maak een gratis account aan bij Binance als je dit platform wil leren kennen en hier mee aan de slag wil gaan!

binance-logo (1)

2.3 - #3: Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is een Nederlandse broker die actief is sinds 2017 en dus nog vrij nieuw is. De naam doet vermoeden dat je hier alleen in Bitcoin kan handelen, maar niks is minder waar. Bitcoin Meester heeft een ontzettend uitgebreid assortiment van maar liefst 200+ cryptovaluta.

Bitcoin Meester heeft relatief hoge handelskosten. Dit is standaard 1,5%, maar dit kan minder worden als je handelt in hogere bedragen. Dan krijg je namelijk korting dankzij de zogenaamde VIP-levels van Bitcoin Meester. Ik gebruik deze broker voornamelijk als ik cryptovaluta wil kopen die niet beschikbaar zijn op Bitvavo en Litebit.

Wat ik wel erg prettig vind, is dat het een 100% Nederlands bedrijf is. Dit betekent dus ook een Nederlandse klantenservice en deze is een stuk beter te noemen dan de 2 vorige besproken exchanges. 

De website van Bitcoin Meester is erg overzichtelijk en over de veiligheid van Bitcoin Meester ben ik ook zeer te spreken. Zij bewaren namelijk 95% van de munten die op BM staan, offline. Dit betekent dat dit niet gestolen kan worden tijdens een hack. Ook al komen hacks op brokers niet zo vaak voor.

Een nadeel hiervan is dan wel dat er niet altijd een onbeperkt aantal munten beschikbaar is, aangezien dus het grootste deel offline opgeslagen wordt. De app is verder ook prettig.

Ik vind Bitcoin Meester een goede broker, maar zeker niet de beste. De reden waarom ik dit platform dus wel gebruik is om crypto aan te kopen die ze niet hebben bij andere exchanges. Denk bijvoorbeeld aan Polkadot.

Hier kan je een gratis account aanmaken en Bitcoin Meester gaan ontdekken.

bitcoinmeester-logo

2.4 - #2: Litebit

De nummer 2 van deze lijst ben ik al een stuk enthousiaster over. Het is de broker waar ik begonnen ben met handelen, maar die ik inmiddels wel een stuk minder gebruik. Litebit is ook een Nederlandse broker die actief is door heel Europa.

Litebit heeft een aanbod van méér dan 50 cryptocurrencies die makkelijk aan te kopen zijn door middel van iDeal of Bancontact. Het is een super handig platform voor beginners door het gemak en de snelheid.

Daarnaast is de klantenservice goed bereikbaar via de telefoon of andere support kanalen. Uiteraard is deze support gewoon Nederlands. Een nadeel aan Litebit zijn echter ook de transactiekosten. Je betaalt tussen de 1 en 2% aan kosten per transactie.

Ik vind de Litebit wallets in het specifiek wel heel prettig werken. Dit is dan wel weer een groot voordeel van Litebit. Mocht je op zoek zijn naar een platform om te daytraden dan is Litebit zeker niet geschikt voor jou. 

Als ik bepaalde munten niet bij Bitvavo kan kopen, dan doe ik dit bij Litebit. Over het algemeen hebben zij hetzelfde assortiment, alleen wijken ze hier en daar wat af. 

Maak een gratis account aan bij Litebit en ervaar hoe dit platform zelf is. Sowieso adviseer ik je om bij meerdere brokers een account aan te maken, hier kom ik straks nog even op terug. Eerst meer leren over Litebit, lees dan mijn Litebit review.

litebit-review-ervaring

2.5 - #1: Bitvavo

Daar zijn we eindelijk, mijn absolute favoriet als het aankomt op cryptocurrency brokers/exchanges. Bitvavo is het allebei en heeft ook werkelijk van alles te bieden. Laat ik beginnen met het enige nadeel van Bitvavo: het assortiment is niet mega groot. Ze hebben 58+ munten, wat natuurlijk erg veel is, maar niet de meeste.

Gelukkig bieden zij eigenlijk alle munten aan die interessant zijn. Voor de super kleine munten, start-ups, enz. hoef je niet bij Bitvavo te zijn, maar wel voor alle bekende munten. Ik trade zelf altijd met veel plezier op Bitvavo en dat is door verschillende redenen.

Bitvavo heeft de laagste transactiekosten van de gehele markt. Je betaalt hier maximaal 0,25% aan transactiekosten. Dit is natuurlijk ontzettend weinig in vergelijking met andere brokers en exchanges waar je vrijwel altijd meer dan 1% betaalt. 

Door alleen je crypto al aan te schaffen op Bitvavo, bespaar je een hoop geld. Geld waar je weer nieuwe cryptocurrencies van kan kopen!

Naast de lage transactiekosten is het platform van Bitvavo ook geweldig overzichtelijk en werkt het behoorlijk snel. Overigens net zo bij de handige app die te downloaden is voor zowel iOS als Android. 

Je kan jouw favoriete cryptovaluta ook gewoon aanschaffen met iDeal of Bancontact. Een groot voordeel is ook het 'staking' dat je aan kan zetten op jouw account. Meerdere brokers bieden dit aan, maar Bitvavo doet dit net even wat beter. Ze bieden dit aan op een groot assortiment munten en elke maandag krijg je jouw 'rente' uitgekeerd. Gratis crypto dus!

Ook de klantenservice is bekwaam, Nederlands en erg snel. Ik vind Bitvavo met gemak de beste broker/exchange om te gebruiken!

Daar komt nog een voordeel bij. Als je hier een gratis account aanmaakt bij Bitvavo, dan krijg je de eerste €1.000 euro handelen kostenvrij! Let op dat dit voor 7 dagen geldig is. 

Mocht je eerst meer willen weten over Bitvavo, dan kan je altijd mijn Bitvavo review even op je gemak lezen!

bitvavo-logoo

3.0 Tot slot

Ik adviseer mensen altijd om accounts aan te maken bij meerdere brokers. Als je namelijk graag snel een munt wil kopen die niet beschikbaar is op de broker waar jij actief bent, dan moet je hiervoor een heel account aan gaan maken. Het is prettiger om dit al gewoon te hebben.

Daarnaast zijn sommige munten bij andere brokers/exchanges weer goedkoper. Hierdoor hou je dus zelf het meest over. Echter wijk ik (bijna) nooit van Bitvavo af. Ik kan je deze broker en exchange ook echt van harte aanraden. Ik heb hier nog nooit problemen of gezeur mee gehad.

Het werkt soepel, snel en is behoorlijk betrouwbaar. 

Mocht je ook direct willen weten in welke munten ik investeer en waarvan ik denk dat ze gaan stijgen, lees dan ook even onderstaande artikelen:

About the author

Hi, Jaco hier!

Ik verdien mijn inkomen met het internet. Met mijn ervaring en passie voor marketing en economie wil ik zoveel mogelijk mensen helpen om hetzelfde te bereiken. Inmiddels heb ik al een aantal jaar ervaring op dit gebied en durf ik mij hier wel een expert in te noemen.

dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}