Steeds meer jongere ondernemers starten met een eigen onderneming in e-commerce of dropshipping (valt ook onder e-commerce).
Het grootste en meest gebruikte platform voor het bouwen van webshops is: Shopify. Het is dus niet gek dat dit platform immens populair is geworden.
In deze Shopify review neem ik je dus eens mee in mijn ervaring met het platform en geef ik je een korte tutorial.
Naast dat je ziet hoe het werkt krijg je ook antwoord op al je vragen. Denk onder andere aan vragen als:
- Wat is Shopify precies?
- Wat zijn goede en slechte Shopify voorbeelden?
- Wat zijn de tarieven van Shopify en de kosten die hier verder bij komen kijken?
- Is Shopify ook hét platform in Nederland om te gebruiken?
En natuurlijk: is Shopify waar voor je geld of kun je beter op zoek gaan naar een alternatief?
Het antwoord op deze vragen en veel meer vind je in deze complete en kritische Shopify review!
Shopify Review (VIDEO)
Wat Is Shopify
Shopify is een canadees e-commerce bedrijf dat zich focust op ondernemers die zelf een webshop willen starten.
Met Shopify kun je in een handomdraai een nieuwe webshop opzetten. Kies een gratis template, zet de instellingen goed, voeg producten toe en je bent klaar om te gaan.
Natuurlijk klinkt het zo super simpel en dat is het ook. Toch komt er wel iets meer bij kijken en is het allemaal niet zo oppervallig. In de Shopify review vertel ik je alles wat je moet weten over dit platform.
In Juni 2019 waren er meer dan 1.000.000 Shopify webshops te vinden en de totale omzet via Shopify was zo'n $41,1 miljard in het kalenderjaar 2018.
Het platform groeit vandaag de dag nog steeds. Dit komt natuurlijk mede doordat steeds meer mensen en bedrijven inzien dat e-commerce de toekomst is.
De verwachting is ook dat de markt de komende jaren ontploft en super hard door blijft groeien (bron, bron). Je lijkt dus precies op het juiste moment te starten 😉
Dropshippen Met Shopify Nederland
De meeste ondernemers starten een Shopify webshop om te gaan dropshippen.
Dropshippen is en super populair businessmodel dat ook onderdeel van e-commerce is. Hierbij heb je echter geen voorraad of pand nodig.
Met dropshipping maak je een webshop en verkoop je producten van andere fabrikanten. Als jij bestellingen onvangt dan zet je die door naar de fabrikant.
Zij zorgen ervoor dat de bestelling direct naar de klant verstuurd wordt. Een ideaal model, alleen komt er wel meer bij kijken. Mocht je meer willen weten over dropshipping dan kun je, je eens aanmelden voor dit gratis dropship webinar.
Shopify maakt het dropshippen nog een stuk makkelijker door verschillende apps die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld alle bestellingen met 1 klik te verwerken, hier zo meer over.
Tip: lees mijn Dropship Academy review voor meer informatie over de nummer 1 dropship cursus van Nederland.
Gewone Shopify Webshop
Naast dropshipping met Shopify kun je natuurlijk ook gewoon een 'normale' Shopify webshop maken.
In deze webshop kun je producten verkopen die je zelf maakt of je kunt op de traditionele manier zelf producten inkopen en deze op je webshop verkopen.
Zo zorg je er wel voor dat je super snelle levertijden hebt en dat je de leveringen kan voorzien van iets persoonlijks. Dat vinden de klanten altijd tof!
Dat is overigens een goede tip voor jou. Voeg een klein kaartje met een persoonlijk berichtje toe aan je bestellingen als je ze zelf verstuurd!
Belangrijkste Functies Van Shopify
Shopify heeft een hoop belangrijke functies, maar een groot deel is vrij 'standaard'. Hier bedoel in de instellingen enz. mee. Hieronder benoem ik de belangrijkste functies.
Gratis Shopify themes
Als je kiest voor een Shopify store dan kun je aan de slag gaan met een van de gratis Shopify themes die je kunt kiezen.
Veel zijn het er echter niet. Het zijn er namelijk 9, maar je kunt hier prima mee uit de voeten. Zeker aan het begin met je gratis trial is dit meer dan genoeg.
In het back-end gedeelte van je website kun je een ander thema kiezen voor je nieuwe of al bestaande website. Je kunt ook een betaald thema uploaden om te gebruiken.


Het gemak van de visuele editor
Verder is het gemak van de visuele editor van Shopify enorm fijn. Het is geen drag-and-drop systeem, want je werkt meer in een soort menu.
Dit zorgt er echter wel voor dat het overzichtelijker is en dat je direct weet wat je wel en niet moet doen.
Alles wat je in dit menu aanpast zie je direct terug op je website. Op je website werk je niet met een drag-and-drop systeem, maar in dit menu weer wel.
Niet alles is hier aan te passen. Een deel van het thema is gewoon de basis en kan niet worden aangepast. Een groot deel echter wel, waardoor je jouw nieuwe shop echt kunt personaliseren!

Simpele en duidelijke back-end
De back-end van Shopify is ook heel minimaal en dus overzichtelijk. Dit is echt wel prettig, zeker voor beginners.
Als je bijvoorbeeld eens gaat kijken naar de back-end van WordPress dan weet je niet wat je overkomt.
Wat dat betreft is Shopify echt wel goed in het bouwen van een systeem en het toegankelijk maken voor beginners.

Integratie van Oberlo en andere apps
Een groot voordeel van Shopify is dat zij werken met een soort 'app store'. Hier kun je dus allerlei handige apps vinden.
Een van deze apps die razend populair is, is: Oberlo. Met deze app kun je met 1 klik producten van AliExpress toevoegen aan je eigen webshop.
Daarnaast kun je hier ook alle bestellingen met 1 klik mee verwerken. Dit is ideaal als je een Shopify webshop gaat maken om te dropshippen.
Verder kun je nog veel meer handige apps downloaden, zoals bijvoorbeeld: Rivyo Product Review.
Met deze app kun je reviews van de producten die je verkoopt importeren naar je eigen webshop.
Kijk, stel je ziet producten op AliExpress die je graag wil verkopen op je webshop. Dan voeg je die met 1 klik toe door Oberlo.
Wat je dan kunt doen met Rivyo is de reviews die onder dat product staan importeren naar je eigen webshop om onder dit product te laten zien.
Je kunt reviews in andere talen zelfs vertalen naar de gewenste taal! Zo heb je nog honderden handige apps die je kunt gebruiken om het jezelf een stukje makkelijker te maken.
Shopify Tutorial: Zo Simpel Werkt Het!
Je weet nu wat Shopify is en wat de belangrijkste functies zijn. Dan is het nu tijd om tijdelijk over te schakelen van de Shopify review naar de tutorial.
Mocht je geen tutorial willen dan kun je alvast springen naar het volgende gedeelte!
Stap #1 - Maak een gratis account aan
Wat je natuurlijk als eerste moet doen is het aanmaken van een gratis account.
Als je dit gedaan hebt dan adviseer ik je om straks eens lekker zelf te gaan proberen. Je kunt gewoon alles gebruiken en je webshop al maken zoals je hem zou willen hebben.
Besluit je dan om voor een abonnement te gaan dan kun je deze webshop gebruiken en direct online gaan. Heel tof, toch?!
Stap #2 - Zet je webshop op
Als je een account aangemaakt hebt dan kom je direct in het admin gedeelte terecht waar je al kunt gaan beginnen met het opzetten van je webshop.
Mijn advies is om eerst eens langs alles te gaan. Kijken even waar alles zit en wat je precies met deze functies kan. Vergeet dan ook zeker de instellingen links onder in de hoek niet.
Hier moet je straks documenten als de algemene voorwaarden enz. toe gaan voegen. Geen zorgen: dit hoeft pas als je bestellingen gaat ontvangen.

Stap #3 - Kies een thema
Zoals ik net al even kort heb laten zien kun je kiezen voor een gratis thema of aan de slag gaan met een betaald thema.
Dit thema kun je eventueel aanschaffen in de Shopify theme store. Het is echter niet perse nodig om dit te doen.
Dus ga aan het begin vooral aan de slag met een gratis thema om zo eens uit te vinden of je het wat vindt.
Elk betaald thema heeft overigens wel goede support van de makers, zodat je weet dat het ook van goede hand komt en dat problemen snel opgelost worden.
Elk thema dat je kiest kun je voor een groot deel helemaal aanpassen in de editor, waar ik je zo wat meer over ga vertellen.
Je kunt eventueel wel aan de slag gaan met HTML of CSS om je thema nog meer te veranderen. Schiet niet gelijk in paniek als je dit niet kunt, want je kunt hier ook mensen van Shopify zelf voor inhuren.
De zogenaamde 'Shopify Experts'. Ook dit is echt niet nodig. Je kunt een prachtige webshop bouwen met een gratis thema!
Kies een van de 9 gratis thema's of ga aan de slag met een betaald thema. Deze kun je vinden door het volgende te doen:
Kies een gratis Shopify theme
Ga naar 'Onlinewinkel' en dan 'thema's' in de back-end van je webshop. Vervolgens klik je op 'ontdek gratis thema's' en kies je uit een van de 9 gratis thema's.
Zie hieronder:

Kies een betaald thema in de Shopify Theme Store
Je kunt ook direct kiezen voor een betaald thema in de Shopify theme store. Dit doe je door op 'bezoek theme store' te klikken.
Vervolgens kun je zoeken tussen honderden thema's. Het is hierbij belangrijk dat je goed let op reviews van andere gerbuikers en de functies van het thema.
Is het bijvoorbeeld ook responsive voor mobiel?
Als alles goed is dan kun je het thema previewen. Bevalt het dan nog steeds? Dan kun je hem kopen en instellen op Shopify. Dit wijst vanzelf.

Stap #4 - Edit de Shopify settings
Bij de meeste Shopify themes kun je ervoor kiezen om deze aan te passen. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw webshop geen kopie is van duizenden bestaande websites, maar dat hij uniek is.
Onderstaande shops zijn bijvoorbeeld gemaakt met hetzelfde thema.
Als je je thema wil gaan bewerken dan dien je in de back-end van je website wederom naar 'thema's' te gaan.
Je kunt hier kiezen voor meerdere opties:
- Aanpassen
- Voorbeeld
- Naam wijzigen
- Dupliceren
- Download themabestand
- Code bewerken
- Talen bewerken
De meeste hiervan zijn nu niet relevant. Wat ik adviseer is dat je in ieder geval je webshop dupliceert als je deze naar wensen aan hebt gepast.
Zo heb je altijd een back-up als er iets fout gaat. Als je kunt coderen dan kun je er voor kiezen om de code te bewerken, maar anders kies je nu voor aanpassen.

Als je eenmaal op aanpassen geklikt hebt dan kom je in de front-end van je website terecht waar je hem ook direct kunt bewerken.
Dit is het mooie aan een visuele editor. Wat je ziet is wat je krijgt!
Nu kun je hier redelijk veel aanpassen. Een aantal van de belangrijkste functies die je veel gaat gebruiken zijn:
- Afbeeldingen van producten toevoegen
- Beschrijvingen toevoegen
- Logo's uploaden
- Het aantal producten dat je wil laten zien
- Kleuren
- Lettertype
Verder ligt het er een beetje aan welk thema je hebt gekozen. Afhankelijk van het thema kun je nog meer aanpassen!

Stap #5 - Voeg producten toe aan je webshop
Je kunt nu starten met het toevoegen van je eigen producten in je webshop of je kunt gebruik maken van Oberlo om zo producten in je shop te krijgen.
Als je zelf producten gaat verkopen dan dien je de producten handmatig aan te maken. Ga je dropshippen? Dan kun je gebruik maken van Oberlo.
Een Oberlo tutorial is wellicht voor een ander artikel en/of video als veel mensen hier behoefte aan hebben. Laat het dan even weten onder dit artikel!

Stap #6 - Voeg een betaalmogelijkheid toe
Om ook daadwerkelijk geld te verdienen moet je wel geld kunnen ontvangen. Dit doe je door een betalingsprovider in te schakelen.
Ik kan persoonlijk Mollie aanraden, hier kun je een gratis account bij aanmaken welke je kunt koppelen aan je Shopify webshop.
Als je dan bestellingen krijgt dan krijg je hier ook meldingen van als je de app download. Super tof vind ik dit!
Je kunt met Mollie allerlei betaalmethodes toevoegen. Van iDeal tot aan Creditcard en MisterCash.



Stap #7 - Zet alle instellingen goed
Voordat je website live kan gaan dien je alle instellingen goed te zetten. Ga naar 'instellingen' in de back-end van je website.
Hier moet je in ieder geval de volgende elementen aanvullen:
- Afrekenen
- Verzending en bezorging
- Btw
- Notificatie
- Facturatie
- Juridisch
De documenten die je hier in moet voeren kun je overal op Google vinden. Het is echter wel belangrijk dat je hier jouw eigen bedrijfsgegevens in zet en dus niet niks invult.
Het zou een beetje lullig zijn als klanten documenten ontvangen zonder bedrijfsnaam of met een bedrijfsnaam van een ander.
Bovendien heb je zelf ook altijd nog eisen en voorwaarden die je toe wil voegen. Doe dit dus niet 'even snel', maar neem hier goed de tijd voor.

Stap #8 - Zet je Shopify webshop online!
Als je live wil gaan dan zul je eerst nog een domeinnaam aan moeten schaffen.
Dit kun je doen bij Shopify zelf voor 9-14 dollar per jaar of je kunt ergens anders een domeinnaam aanschaffen zoals bij Neostrada.
Dit kost vaak in het eerste jaar 3 euro en daarna 12+. Uiteindelijk ben je dus voordeliger met een Shopify domeinnaam.
Als je een domeinnaam hebt dan kun je je website overzetten op dit domein en direct live gaan. Live gaan kan wel overigens pas als je een betaalde versie hebt en dus niet in de trial.
Tip: vind je dit nog lastig en kom je er niet helemaal uit? Volg dan eens dit gratis dropship webinar waar ze je meer uitleggen!
Shopify Websites (Voorbeelden)
Om je een idee te geven van wat je kunt maken met Shopify heb ik een aantal voorbeeld websites voor je opgezocht.
Als je zelf eens naar dropshipping stores wil zoeken dan hoef je alleen maar naar Facebook te gaan en bij het eerste filmpje met een product op de link klikken.
9/10 keer is dit een dropshipping webshop.
Lees ook: dropshipping in Nederland (beginnersgids)
Mijn Ervaring Met Shopify...
Mijn aller eerste business was een dropshipping business met Shopify. Zonder enige ervaring of verstand van dropshipping begon ik...
2 dagen lang was ik met vol enthousiasme aan het bouwen aan mijn eerste dropshipping webshop.
Veel hoofdpijn door aspecten die niet helemaal lekker gingen en eerste bestellingen die fout gingen. Was dit een Shopify probleem...?
... Nop! Dit was een probleem van een gebrek aan kennis. Ik probeerde van YouTube en Google informatie te halen over het starten van een dropshipping store.
Feit is dat alle informatie op het internet te vinden is, alleen weet hier maar eens het goede uit te plukken.
Dit was iets wat mij niet goed lukte. Tot ik uiteindelijk met een dropshipping training aan de slag ging.
Hierdoor wist ik stap-voor-stap wat ik moest doen en had ik binnen no-time een volledig nieuwe store online staan.
Uiteindelijk is investeren in kennis hier dus de sleutel geweest. Ik adviseer je zeker om dit ook te doen als je niet verder komt. Je kunt het uiteraard eerst zelf proberen!
Shopify VS WooCommerce
Shopify vs WooCommerce zal altijd een strijd der titanen blijven. Ik ben zelf echter een fan van Shopify als je puur en alleen een webshop wil maken.
WooCommerce is namelijk onderdeel van WordPress. Je zal dan eerst volledig bekend moeten worden met WordPress, dit installeren en later pas WooCommerce downloaden.
Hier gaat veel meer tijd en werk in zitten en uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat WooCommerce een stuk lastiger is.
Bij Shopify maak je een account aan en kun je direct aan je store werken. Hier kun je serieus op de dag dat je begint al live gaan met je website.
WooCommerce duurt dus veel langer, is een stuk lastiger in gebruikt en niet overzichtelijk.
Dit zijn waarschijnlijk ook de redenen dat Shopify het laatste jaar boven WooCommerce uitgegroeid is. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien.

Uiteindelijk ligt het een beetje aan je eigen situatie, zoals Travis in onderstaande video goed uitlegd.
Shopify kost je maandelijks wat geld, maar dan weet je ook zeker dat je een betrouwbaar platform hebt.
WooCommerce is gratis, maar dit platform is een stuk minder betrouwbaar.
Ik ben dus een echte fan van Shopify, maar je bent vrij om met WooCommerce aan de slag te gaan natuurlijk!
Hoe Is De Support Van Shopify?
Shopify heeft ook enorm goede support. Iets wat we bij andere platformen zoals WooCommerce behoorlijk missen.
Je kunt met problemen of vragen terecht in het Shopify helpcentrum. Hier kun je op verschillende manieren hulp zoeken.
- Zoek naar artikelen die je kunnen helpen
- Stel je vraag in de Shopify community
- Bekijk videotutorials
- Neem contact op met Shopify zelf
- Meld je aan voor een webinar van Shopify
Goenoeg keuze en wat mij betreft echt steengoed. Vaak heb ik binnen een dag al antwoord op mijn vragen en dat ook nog terwijl er een enorm tijdsverschil is!
Wat Zijn De Shopify Kosten?
De kosten van Shopify zijn voor sommige mensen nog niet helemaal duidelijk, terwijl het toch echt vrij simpel is.
Je hebt meerdere abonnementen die je kunt kiezen en waar je mee aan de slag kunt. Na je gratis trial kun je kiezen voor een abonnement.
Basic Shopify
Het basis Shopify abonnement is het meest populaire abonnement. Hier heb je alles wat je nodig hebt om te starten met je onderneming.
Het is goed om te weten dat je altijd nog kan upgraden naar een hoger abonnement dus je kunt prima starten met het Basic abonnement als je niet van plan bent om direct een mega business te starten.
Natuurlijk zijn er hier en daar wel wat beperkingen, maar aan het begin maakt dit niet zo veel uit. Het enige minpunt is dat je met het basic abonnement meer geld betaald per transactie.
Meer over de verschillen in de abonnementen kun je hier vinden bij ''prijzen''.
- Prijs: €25,50 per maand
Shopify
Het Shopify abonnement is het volgende plan dat je kunt kiezen. Hier kun je met meer personeelsaccounts werken en de kosten per transactie zijn minder.
- Prijs: €69,22 per maand
Advanced Shopify
Advanced is echt voor de grotere bedrijven. Je kunt namelijk hier met 15 personeelsaccounts aan werken en de kosten per transactie zijn weer lager dan de vorige.
- Prijs: 261,97 per maand
Shopify Plus
Shopify Plus is een speciaal abonnement waarbij je het beste van het beste krijgt van Shopify. Zij helpen je persoonlijk en geven de tools om veel meer winst te halen dan normaal.
Shopify neemt hier het meeste werk uit handen. Het is bizar om te lezen wat je allemaal krijgt, maar dan ook wat de prijs is.
- Prijs: €1752,31 per maand.
Shopify Lite
Verder heb je ook nog het Shopify Lite abonnement. Dit is alleen aan te raden voor hele kleine e-commerce ondernemers die een eigen shopje willen maken.
Ga je voor dropshipping of een e-commerce store die veel verkopen doet? Dan kun je beter voor het basic abonnement gaan!
- Prijs: €7,88 per maand
Verdien Je Geld Terug Met Shopify Partners
Met Shopify partners kun je je geld terugverdienen. Als je eenmaal weet hoe Shopify werkt dan kun je hier andere mensen mee gaan helpen.
Als je bijvoorbeeld vrienden of kennisen helpt met het bouwen van een shop via jouw link dan krijg je hier een vergoeding voor.
Super tof dat ze zo'n programma toegevoegd hebben. Ik adviseer je wel om Shopify eerst helemaal eigen te maken!
Voor- & Nadelen Shopify
Voordelen
Nadelen
Shopify Review: Conclusie
Shopify is hét e-commerce platform om te gebruiken als je een dropshipping webshop wil maken. Daarnaast is het voor 'normale' e-commerce stores, in mijn optiek, ook beter.
Voor 25,50 per maand krijg je niet alleen een steengoed platform om binnen enkele uren een webshop te maken, maar ook een enorm goede support die je snel en bekwaam helpt met elk probleem.
Met Shopify sta je er dus nooit alleen voor, het is super makkelijk te gebruiken dus toegankelijk voor iedereen en er zijn tientallen apps die het dropshippen een makkie maakt.
Kortom: Shopify is mijn favoriete platform dat ik jou van harte aan kan raden. Twijfel je nog? Dan adviseer ik je om het gewoon eens te proberen!
Uiteindelijk is mijn ervaring leuk en goed om te weten, maar je eigen ervaring is goud waard, toch?!
Bij Shopify Inloggen
Als je eenmaal een gratis account aangemaakt hebt dan kun je bij Shopify inloggen door naar de inlogpagina te gaan.
Dit wijst vanzelf als je een account aangemaakt hebt!
Veel succes en laat me even weten wat jij er van vindt in de reacties onder dit artikel!
Hey Corné,
Fantastisch artikel, zag wel een klein foutje, de prijs van een Shopify domein is per jaar, en niet per maand. En fijn dat je een goede ervaring hebt bij de ondersteuning van Shopify.
Bedankt alvast voor het aanpassen.
Iris
Dank Iris! Dit ga ik direct aanpassen 😉