maart 8, 2021

Litecoin (LTC): Prijsverwachting, Nieuws & Kopen of Niet?!

by Jaco

Litecoin (LTC) is een coin waar niet heel veel over gesproken wordt. Dit komt, omdat Litecoin eigenlijk probleemloos innoveert en hier geen gekke dingen bij optreden. Toch is het flink aan de weg aan het timmeren en denk ik dat dit een slapende reus is.

Veel mensen zijn nu namelijk opzoek naar altcoins met een lage prijs hopend dat ze investeren in de 'nieuwe Bitcoin'. Hier is op zich niks mis mee, ik heb zelf ook aardig wat van deze coins, maar ik ben recent ook begonnen met het vergroten van mijn positie in Litecoin.

Er zijn namelijk een aantal aspecten waar ik erg enthousiast van word naast dat Litecoin in alle opzichten beter is dan de Bitcoin. Denk aan een samenwerking met Cardano (ADA), PayPal dat het zéér binnenkort mogelijk gaat maken om met Litecoin te betalen, de privacy update voor Litecoin en mega instituties zoals Grayscale die miljoenen investeren.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het digitale zilver. Ik geef mijn mening en ook uiteraard mijn (prijs)verwachting voor Litecoin (LTC) in 2021, zodat je zelf kan bepalen of je deze cryptovaluta wil kopen of niet.

1.0 Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin is vergelijkbaar met de Bitcoin en is dan ook op de markt gebracht met hetzelfde doel: het snel overbrengen van waarde van persoon naar persoon (peer-to-peer) met bijna geen kosten.

Litecoin is opgericht in 2011 door Charlie Lee. Dit was een voormalig ingenieur van zowel Google als Coinbase. 

Litecoin is dus vergelijkbaar met de Bitcoin, alleen is eigenlijk in elk opzicht een beter netwerk dan de Bitcoin. Litecoin heeft namelijk een heel belangrijk aspect wat Bitcoin totaal mist: snelheid.

Bloktijden zijn langer, voorraadlimieten zijn 4x groter en het netwerk is dus een stuk sneller. Daarnaast is ook het minen van Litecoin een stuk makkelijker. Litecoin kan je dus echt zien als betaalmiddel en manier om super snel waarde van de ene persoon naar de ander over te brengen. 

Litecoin heeft ook een maximaal aantal te minen coins. 84 miljoen om precies te zijn. Dit is exact 4x zo veel dan de Litecoin en wat mij betreft heeft dit al enorme potentie.

Bitcoin heeft het 'first mover advantage' enorm mee, maar het netwerk van Litecoin is vele malen beter. Ik zeg niet dat Litecoin meer waard zou moeten of überhaupt kan worden, maar wel dat het nog lang niet in verhouding met de Bitcoin staat.

Litecoin heeft 4x zo veel munten, maar wel ook schaarste daardoor. Je zou dus zeggen dat de prijs van Litecoin, Bitcoin delen door 4 kan en moet zijn. Dit zou betekenen dat Litecoin naar een huidige waarde van $12.250 moet stijgen op het moment van schrijven.

Dit gaat echt niet van de een op de andere dag gebeuren, maar gezien de ruimte in de marketcap en de verhouding met Bitcoin is dit zeker wel mogelijk. Weet je nog dat iedereen de prijs van $10.000 voor de Bitcoin belachelijk duur vond? Kijk waar we nu staan...

Overigens een leuk feitje: de cryptomarkt staat nog maar in haar kinderschoenen. De gehele cryptomarkt heeft namelijk een waarde van 1,55 biljoen, terwijl Apple 2 biljoen waard is. 1 bedrijf is dus nog vele malen groter dan de hele cryptomarkt. Dan zie je ook ineens in waarom het niet zo gek is als de Bitcoin naar 100.000+ waarde gaat... toch?!

Goed, ik heb altijd de neiging om wat af te dwalen. Litecoin, daar ging het in dit artikel over. 

litecoin-ltc

2.0 Dit is waarom ik enthousiast ben

Er zijn een aantal aspecten waarom ik erg bullish over Litecoin ben. Hieronder lees je elk van deze aspecten, zodat je zelf kan bepalen of dit ook iets is waar jij enthousiast van wordt of niet om uiteindelijk de beslissing te maken om Litecoin (LTC) te kopen of toch over te slaan.

2.1 Litecoin samenwerking met Cardano

Het eerste waar ik het even over wil hebben met je is de samenwerking van Litecoin met Cardano. Charles Hoskinson is een legend wat mij betreft, want hij weet altijd heel goed wat hij moet doen om een bepaalde hype te creëren. En dat niet alleen, want hij levert ook altijd wat hij zegt.

In 2020 heeft Charles contact gelegd met Charlie Lee om het eens te hebben over een samenwerking tussen beide cryptocurrencies. Zo wil Hoskinson cross-chain communications tussen beide netwerken mogelijk maken. Als de brug gelegd is tussen LTC en ADA dan kan Litecoin gebruikt worden bij het maken van smart contracts dankzij Non-Interactive Proof of Work (NiPoPoWs).

charles-hoskinson-tweet-charlie-lee

De Litecoin foundation bracht hier ook een mooi statement over naar buiten:

“Given the opportunity to research and provide input into the feasibility, pros, and cons of such an endeavor, I have had a number of informative exchanges with Charles’ team on not just what a Velvet Fork is, but also how it affects the base code and what it would mean potentially for the continued growth and utility of Litecoin as not just a store of value, but also as a means of exchange and method of settlement within smart contracts.”

Oftewel, als dit eenmaal gelukt is dan kan Litecoin gebruikt worden voor meer dan alleen waarde opslag en het versturen van waarde. De upgrade die doorgevoerd moet worden heet de 'velvet-fork upgrade'. Dit is geen hard  - of soft fork update. Er is namelijk geen meerderheidsconsensus voor nodig. Miners kunnen hun werk blijven doen op het Litecoin-netwerk.

Hoskinson bracht in een update op zijn YouTube channel wel naar buiten dat Litecoin een cryptocurrency is die niet snel updates adopteert en doorvoert. Hij beschreef dit echter als een ''feature en geen bug''. De samenwerking is in volle gang en het maakt mij enthousiast.

2.2 Betalen met Litecoin (LTC) bij PayPal

Momenteel kan er in Amerika al Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum en Litecoin via PayPal gekocht worden. Vanaf begin 2021 gaat PayPal het ook mogelijk maken voor hen om met deze cryptovaluta te betalen. Je kan dan dus met deze cryptovaluta betalen bij elke verkoper die gebruik maakt van 2021. 

Deze services van PayPal komen altijd eerst uit voor de Amerikaanse markt en vaak later naar Europa en andere delen van de wereld.

Op het moment dat dit mogelijk gemaakt wordt voor de rest van de wereld, dan zijn er honderden miljoenen gebruikers van PayPal die Litecoin kunnen kopen en deze kunnen gaan verhandelen via PayPal. Dit zal de waarde van Litecoin ongetwijfeld doen stijgen.

Het mooie is nog dat LTC ook het goedkoopste is van al deze beschikbare munten. Ik denk dat de meeste mensen daardoor sneller naar Litecoin neigen. Dit gaat sowieso meer gebeuren in de toekomst in mijn optiek. Mensen vinden de Bitcoin psychologisch te duur en waar de Bitcoin het digitale goud is, wordt Litecoin gezien als het digitale zilver. Dus gaan ze eerder kiezen voor Litecoin.

litecoin-paypal

2.3 Privacy update voor het Litecoin (LTC) netwerk

Litecoin (LTC) krijgt een revolutionaire privacy upgrade. Hiermee kan je met Litecoin na de upgrade zowel publieke- als privé transacties verrichten. Dit project is nu al enige tijd bezig (2019).

Onlangs heeft de hoofdontwikkelaar van Litecoin MimbleWimble (testnet), David Burkett, heeft een update gegeven van de voortgang van het privacy project van Litecoin. 

MimbleWimble is een blockchain-concept dat meer privacy en betere schaalbaarheid van het Litecoin netwerk mogelijk moet maken. Wat echter anders is aan dit concept, is de versleuteling van de hoeveelheden in- en uitgangen op een blok. 

De blokken kunnen nog altijd geverifieerd en bevestigd worden, maar voor een buitenstaander lijkt het op één grote transactie, in tegenstelling tot een combinatie van meerdere.

Hierdoor zijn er geen identificeerbare of herbruikbare adressen, aangezien individuele inputs niet kunnen worden gekoppeld aan hun respectievelijke outputs. Alleen de transactiepartijen kunnen in dit geval de transactiegegevens inzien.

De upgrade staat klaar voor 15 maart 2021. Ook bijna dus 😉

2.4 Grayscale die miljoenen in Litecoin pompt

Grayscale, een van de grootste of de grootste, crypto investeringsmaatschappijen heeft begin maart 2021 nog eens 174.000 LTC coins gekocht en toegevoegd aan hun Litecoin holdings. Dit brengt de totale waarde van de Grayscale LTC holdings op $248 miljoen euro. 

De opgekochte munten waren maar liefst 80% van de vorige maand geminde Litecoins. 

Normaliter kan je verwachten dat een coin ontzettend hard omhoog pompt als een maatschappij als Grayscale miljoenen in een coin pompt. Het bijzondere is echter dat dit (nog) niet gebeurt is.

Op Twitter brengt een gebruiker de volgende statement naar buiten:

''Large orders like these are usually purchased through an OTC desk as to not immediately impact the market. Some speculate that due to this the supply shock may be delayed.''

Het kan dus zomaar zo zijn dat de Litecoin pump er nog aan zit te komen. Andere gebruikers trekken dit echter weer in twijfel. Ik blijf het raar vinden dat er tot nu toe nog niks gebeurt is. Een vulkaan die op uitbarsten staat?

grayscale-litecoin

2.5 De Litecoin (LTC) halvering

Net als de Bitcoin heeft ook de Litecoin elke 4 jaar een halvering van het aantal te minen Litecoins per block. Momenteel krijgen miners nog 12,5 LTC per gemined block en na de halvering op 5 augustus 2023 zijn dit er nog maar 6,25.

Hierdoor creeren je schaarste en schaarste zorgt er altijd voor dat de prijs omhoog gaat. Er komen steeds minder coins op de markt en steeds meer mensen horen van cryptovaluta en beginnen met investeren.

Vraag neemt toe en het aanbod neemt dus af. Dit resulteert altijd in een prijsstijging. Daarom ben ik short term bullish over Litecoin door de updates, maar ook zeker long term door de halvering en de schaarste dat dit met zich meebrengt. 

litecoin-halvering

3.0 Mijn Litecoin (LTC) prijsverwachting

Met het lezen van dit artikel heb je waarschijnlijk wel een goed idee gekregen van mijn verwachtingen omtrent Litecoin (LTC). Deze cryptovaluta is altijd relatief stabiel gebleven wat betreft prijs en groeit langzaam maar zeker door.

De lage marketcap en dus de lage prijs van Litecoin bieden ook veel potentie ten opzichten van de Bitcoin. Er zijn 4x zoveel munten als de Bitcoin, maar het netwerk is een stuk beter. Hierdoor denk ik oprecht dat Litecoin in de toekomst in verhouding met de Bitcoin moet komen te staan. Dit betekent dus de Bitcoin prijs delen door 4. 

Of en wanneer dit zal gebeuren is voor mij en voor iedereen verder een raadsel. Ik denk echter dat Litecoin op de korte termijn, deze bullrun, dankzij de nieuwe updates makkelijk x2 of x3 kan gaan. Dus een prijs van 500 euro is makkelijk mogelijk in mijn optiek. 

Grote instituties en maatschappijen laten nu al zien veel vertrouwen te hebben in Litecoin. Ze willen relatief stabiele coins hebben en niks te maken hebben met schimmige dingen of rechtszaken, zoals bij Ripple (XRP) het geval is.

4.0 Conclusie: Litecoin kopen of niet?

Ik ben en blijf mijn positie dan ook versterken in Litecoin, omdat ik er zelf van overtuigd ben dat dit een slapende vulkaan is die elk moment uit kan gaan barsten. Wat hier belangrijk is, is dat je zelf onderzoek gaat doen naar Litecoin. Nooit zomaar 1 iemand op zijn woord geloven. Zeker niet als het om financiële zaken gaat.

Mocht je Litecoin (LTC) willen kopen, doe dit dan bij de goedkoopste en beste broker van Nederland: Bitvavo. Dit platform werkt ontzettend prettig en heeft daarnaast ook nog eens de laagste transactiekosten.

Daar komt bovenop dat je hier een gratis account aan kan maken en de eerste €1000,- gratis kan handelen. Je betaalt dus geen transactiekosten. Let op dat dit alleen de eerste week geldig is.

About the author

Hi, Jaco hier!

Ik verdien mijn inkomen met het internet. Met mijn ervaring en passie voor marketing en economie wil ik zoveel mogelijk mensen helpen om hetzelfde te bereiken. Inmiddels heb ik al een aantal jaar ervaring op dit gebied en durf ik mij hier wel een expert in te noemen.

dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}