Welke Soorten Social Media Zijn Er Allemaal?

Inmiddels zijn social media kanalen niet meer uit ons leven te denken, maar welke soorten social media zijn er allemaal?

Lees in dit artikel welke verschillende kanalen er allemaal bestaan en wat je kunt doen en bereiken hiermee.

Instagram

Instagram is een social media platform dat in 2010 opgericht is. Vandaag de dag heeft het meer dan 1 miljard gebruikers en ongeveer 5 miljoen gebruikers in Nederland.

instagram logo

Instagram draait volledig om het plaatsen van foto’s en video’s. Je kunt geen berichten plaatsen zonder een van de twee. Later is de functie ‘Instagram stories’ ontstaan. Hier kun je foto’s en video’s plaatsen die na 24 uur niet meer te zien zijn.

Je ziet daarom ook dat Instagram vooral op mobiel gebruikt wordt. Je kunt hier gemakkelijk foto’s en video’s mee maken en die gelijk op dit platform delen.

Mark Zuckerberg (oprichter en eigenaar van Facebook) is ook de eigenaar van Instagram. Dit is een super groot voordeel voor mensen die beide kanalen voor marketingdoeleinden gebruiken. Het adverteren gaat namelijk op dezelfde manier als adverteren op Facebook. Je kunt ook 1 advertentie maken en die tegelijk op beide kanalen delen.

Instagram heeft een jongere gebruiker dan Facebook. Dit komt vooral omdat de huidige generatie met social media is opgegroeid en het niet erg vind om hun hele leven hierop te delen. Ouderen mensen zijn wat meer gesteld op hun privacy.

Facebook

Facebook, opgericht in 2004 met vandaag de dag 2,3+ miljard gebruikers waarvan 10+ miljoen in Nederland. Dat is dus meer dan de helft van onze bevolking!

facebook logo

Door de opkomst van Facebook is het oude Hyves ten onder gegaan. Vele mensen zien dit daarom ook als de opvolger. We kunnen wel stellen dat Facebook het beter doet. Dit is namelijk het grootste social media platform ter wereld.

Op Facebook is de gebruiker vrij om te kiezen wat hij plaatst. Je kunt hier dus foto’s, video’s, linkjes, nieuwsberichten, eigen berichten enz. op plaatsen. Ook Facebook is, net zoals Instagram, een social media kanaal dat heel veel gebruikt wordt.

De redenen zijn door het makkelijke gebruik en het hoge aantal gebruikers. We zien tegenwoordig ook steeds meer oudere mensen die toch maar een Facebook account aanmaken. Ze krijgen toch het gevoel dat ze er anders niet bij horen. Dit is tevens ook een gevaar van social media, verslaving.

Twitter

twitter logo

Twitter is opgericht in 2006 en was in de eerste jaren een grootmacht in de social media wereld. Helaas is dit ontzettend afgezwakt en heeft het tegenwoordig nog (maar) 300+ miljoen gebruikers waarvan 2,5 miljoen Nederlanders.

Twitter wordt nog gebruikt door de oude bekenden die hier in de goede dagen heel groot waren. Je ziet dat veel artiesten nog actief zijn en ook de belangrijke mensen zoals Donald Trump.

Op dit social media kanaal kun je in 280 letters aangeven wat je te zeggen hebt. Ook worden hier veel linkjes gedeeld. Foto’s en video’s kunnen ook, maar dit zie je eigenlijk bijna niet.

Toch wordt dit kanaal nog veel gebruikt voor PR doeleinden.

LinkedIn

LinkedIn, het zakelijke social media platform. LinkedIn is opgericht in 2002 en heeft wereldwijd 600+ miljoen gebruikers waarvan 7,3 miljoen in Nederland.

Dit social media kanaal is niet bedoelt voor het delen van die leuke vakantie kiekjes of random berichten. LinkedIn is bedoelt voor zakelijke doeleinden. Bedrijven zijn hier actief op zoek naar jonge professionals. Je kunt dan ook in je account aangeven welke opleidingen je hebt genoten en wat voor werk je gedaan hebt.

LinkedIn kun je zien als je online CV, eentje die 24/7 actief is. Je wordt hier vaak gescout door recruiters die je profiel wel aanstaan. Je kunt het kanaal ook heel goed gebruiken voor marketingdoeleinden. We zien dan ook de afgelopen jaren een opmars van marketing op LinkedIn.

De huidige eigenaar van LinkedIn is het Microsoft van Bill Gates.

Linkedin logo

Snapchat

snapchat

Snapchat is een social media kanaal dat oudere mensen niet gebruiken. Social media is opgericht in 2011 en heeft momenteel 300+ miljoen gebruikers waarvan 2,4 Nederlanders.

Als je op zoek bent naar een goed social media marketing kanaal om jongeren te bereiken, dan adviseer ik je om nu een account aan te maken en te starten.

Er worden dagelijks zo’n 800.000.000 snaps verstuurd, dus actief is het platform zeker. De meeste gebruikers zijn tussen de 15 en de 20 jaar oud.

YouTube

YouTube kennen we allemaal wel. We zien ruim 30 miljoen gebruikers per dag waarvan 2,4 miljoen in Nederland.

YouTube is overgenomen door Google en de op een na grootste zoekmachine van de wereld. De grootste is uiteraard, Google. Dat maakt YouTube ook gelijk de op een na meest bezochte websites ter wereld.

youtube logo

YouTube richt zich echt alleen op video’s. Dit is ook het enige wat je kunt doen op YouTube. Video’s uploaden en delen of live gaan. Deze video’s komen dan ook op je kanaal terecht.

YouTube heeft een hele brede groep van gebruikers, dit maakt het platform ook zeer geschikt voor reclame. Dat wordt hier dan ook veelvuldig gebruikt. Een advertentie voor je video begint, een aantal tussen je video door, advertenties naast je video enz. In mijn optiek super irritant, maar wel effectief.

Pinterest

Pinterest is opgericht in 2010 en heeft wereldwijd 250 miljoen gebruikers waarvan 3,5 miljoen in Nederland. Toch kennen heel veel mensen Pinterest, maar hebben ze het nooit gebruikt.

pinterest logo

Met Pinterest kun je foto’s verzamelen en deze in zelf gemaakte categorie├źn bewaren. Dit social media kanaal is dan ook echt bedoelt om inspiratie op te doen. Je vind hier super veel mooie foto’s in elke categorie die je maar kunt bedenken.

Je kunt hier wel een bedrijfsaccount aanmaken, maar niet mee adverteren. Je kunt het gebruiken als een online archief voor foto’s die bij het bedrijf passen bijvoorbeeld.

TikTok

TikTok is een app dat nu as we speak een ontzettende groei aan het maken is. TikTok is een Chinese app die in 2016 onder de naam Douyin is opgericht en op de Chinese markt is uitgebracht.

In 2017 is het voor de rest van de wereld uitgebracht en heeft het inmiddels al meer dan 1 miljard downloads. We zien dat dit nu nog steeds aan het toenemen is.

TikTok is een nieuw soort social media app. Je kunt hier korte muziekvideo’s maken en delen. Deze video’s hebben een minimale lengte van 3 seconden en een maximale lengte van 15 seconden.

Mis de boot dus niet en stap nu nog in. Maak een TikTok account aan en ga ermee aan de slag.

tiktok logo

Hopelijk heb je nu antwoord gekregen op de vraag: welke soorten social media zijn er allemaal? Als dit niet het geval is, of je hebt nog vragen, laat dan een reactie achter!