Wat Zijn Aandelen? Alles Wat Je Moet Weten Omtrent Aandelen!

wat-zijn-aandelen

Ben je op zoek naar mogelijkheden om extra spaargeld te vergaren? Ben je bereid om daarvoor een klein risico te gaan lopen? Dan kun je eens kijken naar het handelen in aandelen. Voordat je met het handelen in aandelen kunt beginnen, is het wel wenselijk dat je exact weet wat aandelen zijn. In dit kennisbank artikel vind je dan ook het antwoord op de vraag ‘Wat zijn aandelen?’.

Meld je gratis aan voor deze training, leer beleggen en behaal 7-20% rendement!

De definitie van aandelen

Als je op Wikipedia naar de definitie van een aandeel zoekt, krijg je de volgende definitie voorgeschoteld: Een aandeel is een waardepapier dat een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geeft. Zowel een besloten vennootschap als een naamloze vennootschap kunnen aandelen uitgeven”.

Uit deze definitie blijken direct drie dingen:

 • Een aandeel vertegenwoordigt een bepaalde waarde
 • Een aandeel kan door een BV en door een NV uitgegeven worden
 • Een aandeel levert de koper altijd bepaalde rechten op

De waarde van een aandeel

Als we het over de beurs hebben, hebben we het al snel over aandelen. Op de beurs vind je namelijk de huidige koers van de aandelen. Deze koers wordt beïnvloed door de prestaties van het bedrijf, door het actuele nieuws en door bijvoorbeeld een aankondiging vanuit het bedrijf.

Mocht je in aandelen willen gaan handelen, is het wenselijk dat je het op de volgende manier weet te spelen: je koopt de aandelen tegen een zo’n laag mogelijke koers in, waarna je de aandelen tegen een zo’n hoog mogelijke koers verkoopt. Het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs van het aandeel is jouw (of jouw verlies, mocht de verkoopprijs lager liggen).

In deze gratis training leer je perfect hoe je zo effectief mogelijk kan starten met beleggen in aandelen. Persoonlijk heb ik veel aan deze training gehad. Daarna ben ik met de Trading Navigator Methode aan de slag gegaan.

De waarde van een aandeel is echter niet alleen in de koers terug te zien. Nee, deze waarde is ook terug te zien in het dividend dat je krijgt. Als jij een bepaald aandeel koopt, wordt jij namelijk voor een klein deel eigenaar van het bedrijf waar je de aandelen van gekocht hebt.

Aangezien je één van de aandeelhouders bent, heb je ook recht op dividend. Dividend is een vorm van winstuitkering voor alle aandeelhouders van een onderneming. Hoe hoog het dividend is? Dat is volledig afhankelijk van de keuzes die binnen het bedrijf worden gemaakt.

aandelen-dividend

Door een BV of een NV uitgegeven

Elke besloten vennootschap of naamloze vennootschap kan besluiten om aandelen uit te gaan geven. Waarom zou een BV of een NV daarvoor kiezen? Nou, door de aandelen te verkopen, verkrijgt een bedrijf kapitaal. Jij bepaalt immers de koers van het aandeel; dat bedrag komt uiteindelijk terecht bij het bedrijf zelf.

Door aandelen uit te geven, weet het bedrijf dus eigenlijk te genieten van een kapitaalinjectie. Een kapitaalinjectie waar het bedrijf in eerste instantie niks voor hoeft te doen, behalve het uitgeven van de aandelen.

Is het dan voor elke BV of elke NV interessant om aandelen uit te geven? Nee, dat zeker niet. Er spelen bijvoorbeeld enkele juridische beperkingen, terwijl het bedrijf zelf ook interessant moet zijn voor mogelijke aandeelhouders. Weinig mensen gaan aandelen kopen van een bedrijf dat al 20 jaar op rij verlies maakt.

Bepaalde rechten

Als je een aandeel hebt gekocht, verkrijg je daarmee bepaalde rechten. Zo krijg je inspraak in bijvoorbeeld de Algemene Ledenvergadering en heb je ook recht op dividend.

Door een aandeel te kopen, ben je dus eigenlijk mede-eigenaar geworden van een bepaald bedrijf. Doordat je mede-eigenaar van het bedrijf bent geworden, verkrijg je ook verschillende rechten. Hoe deze rechten zich exact in de praktijk uiten, is afhankelijk van bedrijf tot bedrijf.

Feit is dat je als aandeelhouder in ieder geval altijd van de volgende rechten geniet:

 • Je hebt recht om te delen in de winstgevendheid van het bedrijf
 • Je hebt recht om te delen in de inkomsten en activa van het bedrijf
 • Je hebt recht om het management te controleren
 • Je hebt recht om een bepaalde invloed uit te oefenen op keuzes van het management
 • Je hebt een voorkeursrecht op aandelen die in de toekomst uitgegeven worden
 • Je hebt stemrecht tijdens de algemene vergadering van alle aandeelhouders.

Dividend & koerswinst

Je leest niet zomaar dit kennisbank artikel. Nee, de kans is groot dat je interesse hebt om in aandelen te gaan handelen. Als je daar interesse in hebt, ben je zeker niet de enige. Veel mensen investeren in aandelen, aangezien de geschiedenis leert dat dit een prima vorm van investering is. Je kunt een aangenaam rendement behalen, maar je moet wel altijd rekening houden met een eventueel risico.

Als je in aandelen gaat handelen, kun je in ieder geval op twee manieren geld verdienen:

 • Door het dividend
 • Door de koerswinst

De koerswinst behaal je dus door de aandelen op een hogere koers te verkopen. Mocht je dat succesvol doen, kun je een flink bedrag met aandelen gaan verdienen. Je loopt echter ook het risico dat je jouw geld kwijt raakt, aangezien de koers van een aandeel door onwijs veel factoren beïnvloed kan worden. Onder meer een natuurramp kan schokkende gevolgen hebben voor de aandelenkoersen!

aandelen-koers-dividend

Starten met handelen in aandelen

Starten met handelen in aandelen doe je niet zonder kennis. Anders doe je namelijk maar wat en dan is de kans erg groot dat je geld gaat verliezen in plaats van verdienen.

Daarom raad ik je de training aan die ik ook gevolgd heb. Deze training is van Harm van Wijk. Een van de bekendste succesvolle beleggers in Nederland.

Hij heeft inmiddels ook al duizenden mensen geholpen met zijn training om altijd een rendement van tussen de 7% en de 20% te halen. Dit zijn lekkere percentages, zeker als je weet dat het gewoon gratis geld is!

Ik schreef een Trading Navigator Methode review om mijn ervaringen te delen en ervoor te zorgen dat een ieder de juiste keuze maakt. Lees deze even als je echt serieus wil gaan beleggen in aandelen.

Naast de training zelf krijg je ook toegang tot het forum van beleggen.com waar je andere ‘studenten’ van de training vindt en waar andere ervaren beleggers actief op zijn.

Ook krijg je de Trading Navigator Software. Hiermee kun je alerts instellen op de investeringen die je doet om zo je winsten te maximaliseren en je verliezen te minimaliseren.

Lees mijn review dus eens als je hier alles over wilt weten. Je kan ook via onderstaande link starten met de gratis beleggen training.

Direct aanmelden voor de gratis beleggen training >>