Hoe maak je een online video-training? Heel veel mensen hebben voldoende kennis over een bepaald onderwerp en willen dit graag met andere mensen delen. Helaas denkt een meerderheid vaak dat een online video-training maken moeilijk is. Gelukkig is dit niet het geval. In dit artikel ga ik je in grote lijnen leren hoe je zelf een online video-training kunt maken.
Maak Een Contentplan
Bij het maken van een online video-training is een contentplan super belangrijk. Een contentplan is een plan waarin je gaat bedenken wat voor content je gaat maken in hoeveel video’s etc. Je gaat alles uitschrijven van het begin tot het einde.
Als je een overzichtelijk plan hebt kun je ook beter gaan plannen. Daarnaast weet je veel beter wat je in welke video gaat vertellen, zodat je geen langdradige onzin video’s gaat maken. Het is belangrijk om hier echt de tijd voor te nemen en een goed contentplan te maken. Een goed begin is het halve werk!
Video’s Opnemen
Je hebt nu een goed plan gemaakt en hebt met alles rekening gehouden. Je gaat dus nu de video’s opnemen. Afhankelijk van waar je training over gaat bepaal je of je zelf in beeld bent of dat je het scherm van je computer deelt.
Als je bijvoorbeeld een training maakt over een website maken, is het wel handig om je beeldscherm te delen. Zo kan de student met je beeld meekijken en exact hetzelfde doen als jij doet. Dit zorgt voor optimaal resultaat. Mocht je een training houden over bijvoorbeeld het trainen van een bepaald hondenras? Dan is het wel handig als de student jou en de hond ziet.
Je moet dus goed bedenken wat het handigste is voor je studenten. Je beeldscherm opnemen kun je met een gratis programma zoals Screencast-O-Matic doen of met een betaalde variant zoals Camtasia. Dit is een onwijs goed programma die je de eerste 30 dagen gratis uit kunt proberen. Ik gebruik zelf de betaalde variant.

Een nadeel aan de gratis variant is dat hun logo in je beeldscherm staat en dat je vaak niet meer dan 15 minuten op kunt nemen. Je kunt dus beter de betaalde versie kiezen, daar haal je gewoon veel meer uit!
Video’s Op Het Internet Zetten En Afschermen
Je video’s zijn klaar en je gaat ze nu online zetten. Natuurlijk wil je niet dat iedereen zomaar bij de video’s kan, anders ga je hier geen geld mee verdienen. Je gaat je video’s dus afschermen zodat klanten moeten betalen om de video’s te bekijken.
Je kunt je video’s hosten bij Vimeo. Dit is de goedkoopste manier om afgeschermde video’s op het internet te plaatsen. Je kunt kiezen voor een Vimeo Plus of Pro account. Plus is al meer dan voldoende, dus die heb ik zelf gekozen en kan ik jou ook aanraden.
Met dit programma kun je precies instellen waar de video’s te zien zijn en wie ze kan zien. Ideaal!

Membership Website
Een membership website is ontzettend handig. Consumenten moeten hiervoor een betaald account aanschaffen. Je kunt hier verschillende niveau’s in maken om hier vervolgens producten aan te linken. Je kunt bijvoorbeeld een basis, gevorderd en pro membership aanmaken. Bij een basis krijgt de consument maar een klein beetje en bij de pro versie krijgt hij/zij alles.
Dit kun je allemaal van tevoren instellen, dus hoef je zelf niks meer te doen en is dit proces geautomatiseerd.
Betaalproces Automatiseren
Ook het betaalproces kan tegenwoordig geautomatiseerd worden. De klant koopt een account en vervolgens krijgt hij/zij automatisch zijn inloggegevens toegestuurd.
Een van de betere Nederlandse aanbieders is PayPro.
