Hoe maak je een online cursus? Dit kun je relatief eenvoudig doen als je onderstaande stappen volgt. Zorg in ieder geval dat je een goed onderwerp en de juiste kennis bezit. Als dit nog niet het geval is, dan moet je dit eerst gaan doen. Dit kun je doen door het lezen van boeken over het onderwerp, het kijken van YouTube filmpjes of zelf een online cursus volgen.
Met de kennis van andere ga je zorgen dat je een specialist op dit gebied wordt. Deze kennis is de basis van je online cursus.
Voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Dat is nu ook het geval! Je gaat een plan maken. In dit plan ga je uitwerken hoeveel video’s je gaat maken en wat je jouw leerlingen allemaal aan wil gaan leren. Alle informatie dat je wil delen schrijf je uit. Vervolgens ga je deze informatie over video’s verdelen.
Het is belangrijk dat je niet te lange video’s maakt. Laat bijvoorbeeld 1 of 2 handelingen in één filmpje zien. Zo kunnen je leerlingen even snel wat leren als ze bijvoorbeeld in de bus zitten. Het kan heel vervelend zijn om filmpjes van een uur te hebben. Ze weten namelijk nooit precies waar ze gebleven waren. Maak ze dus 10 hooguit 15 minuten lang.
Het komt ook professioneler over als je meer video’s en een goede opbouw hierin hebt. Dat lijkt wat meer waar voor het geld dat ze betalen, ook al is het dezelfde informatie als dat je in een video van een uur zou stoppen 😉
Video’s Maken
Je plan is nu helemaal compleet dus je gaat nu beginnen aan het maken van de video’s. Als je jezelf op gaat nemen om iets te laten zien, bijvoorbeeld een kapperscursus, dan is het belangrijk dat je een camera van goede kwaliteit hebt.

Als je je beeldscherm op gaat nemen om te laten zien hoe je bijvoorbeeld een website moet bouwen, dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van een goed scherm opname programma zoals Camtasia. In dit artikel lees je meer over het opnemen van je scherm.
Video’s Online Zetten En Afschermen
Je video’s zijn nu af. Het is belangrijk om je video’s online te zetten en deze ook af te schermen. Anders kan iedereen je video’s bekijken en kun je er geen geld voor vragen. Je kunt je video’s afschermen met Vimeo. In dit artikel leer je meer over het online zetten en afschermen van je online cursus. Het is namelijk hetzelfde principe als een video training.
Betaalproces
Alles staat nu online en is ready to go. Je moet alleen het betaalproces nog automatiseren. Gelukkig zijn er goede programma’s die dit voor je kunnen doen. Het enige wat ze hiervoor vragen is een klein verkooppercentage. Als je ziet wat de automatisering je oplevert is dit natuurlijk geen enkel probleem.
Je kunt dit doem met een Engels programma of met een Nederlands programma. Het nadeel aan een buitenlands programma is dat het nooit geoptimaliseerd is voor het land waar je in werkt. Daarom werk ik zelf graag met PayPro. Dit is een volledig Nederlands bedrijf met een ontzettend goede klantenservice. Bovendien kun je je gratis aanmelden.
