Hoe Maak Je Een E-Book?

hoe maak je een e-book
Voorbeeld e-book

Hoe maak je een e-book en waarom is dit belangrijk voor jou? Dat en meer gaan we in dit artikel behandelen. Tegenwoordig kun je namelijk niet meer om de e-booken heen. Maar waarvoor zijn deze er toch zo veel?

Een e-book is een ontzettend handige manier om e-mailadressen van consumenten te krijgen. Deze e-mailadressen kun je allemaal in een mailinglijst laten komen, en deze vervolgens mails gaan sturen. E-mailmarketing is een super goede manier om veel geld te verdienen.

Dit is ook een van de redenen dat veel mensen hun e-book gratis weggeven. Het gaat ze om de e-mailadressen want daar kunnen ze vervolgens aanbiedingen van hun hoofdproducten naartoe sturen. Het is dus een investering om er uiteindelijk meer geld uit te halen. Maar, hoe maak je een e-book?

Het Begin: De Inhoudsopgave

Het is altijd verstandig om met de inhoudsopgave te beginnen. Hier staan namelijk alle onderwerpen die je wil gaan behandelen in het e-book. Neem hier echt goed de tijd voor. En dan bedoel ik meerdere dagen of zelfs weken. Beter dat je te veel informatie geeft dan te weinig.

Begin met de hoofdonderwerpen en ga daar steeds dieper op in. Je hebt dus Kop 1, Kop 2, Kop 3 en zo ga je steeds dieper in op elke kop. Een voorbeeld:

En zo werk je alle onderwerpen uit. Onder online marketing kun je weer meerdere koppen 2 maken. Je kunt daar bijvoorbeeld nog affiliate marketing aan toevoegen en dat weer gaan uitwerken etc. Je snapt denk ik de bedoel wel nu toch?

Schrijven

Als het goed is heb je nu alle onderwerpen voor je e-book bedacht. Alles staat netjes in de inhoudsopgave en nu ga je ze stap voor stap uitwerken.

Het is belangrijk dat je eerst heel je e-book gaat schrijven vóórdat je de opmaak gaat toevoegen. Het gaat namelijk 100% voorkomen dat je tekst wil gaan veranderen of iets nieuws toe wil voegen. Als je dit doet met opmaak in het bestand, zul je zien dat alle opmaak gaat verschuiven en dus moet je alles weer goed gaan zetten.

Schrijf dus eerst alles volledig op. Controleer het zelf meerdere keren en laat een paar andere mensen ook het e-book lezen en hier hun tips op geven. Zo kun je het e-book volledig optimaliseren en weet je dat alles goed staat.

Nu je dit allemaal juist hebt geschreven, ga je beginnen aan de opmaak.

De Opmaak Van Je E-Book

Het is belangrijk dat je e-book een professionele uitstraling heeft. Een goede opmaak is dus van cruciaal belang. Dit kun je zelf doen, maar als je hier niet zo goed in bent of dit niet vaak gedaan hebt, dan kun je het beter uitbesteden.

Waarom zou je hier zelf meerdere dagen over doen als je iemand dit in een half uurtje kunt laten doen. Iemand die elke dag bezig is met opmaak en het veel mooier kunt maken. Dit is je investering dubbel en dik waard en ga je makkelijk weer terugverdienen. Op Fiverr.com of SiteDeals.nl vind je heel makkelijk mensen die dit voor je kunnen doen.

Mijn advies is ook om dit lekker uit te besteden. Dit levert je waardevolle tijd op dat je weer kunt gebruiken voor iets waar je wel goed in bent. Bovendien wordt het veel mooier en professioneler, zo zul je meer verkopen gaan realiseren.

Work smart, not hard.

Cover Van Je E-Book

De inhoud van je e-book is helemaal af. Dan is het nu tijd voor de buitenkant, de cover. Dit is het eerste wat de consumenten zullen zien. Je moet dus een aantrekkelijke cover en titel hebben. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarbij schrijvers niks verkochten vanwege hun cover en titel. Na het aanpassen hiervan schoten de verkopen door het dak heen.

Besteed hier dus voldoende tijd aan als je dit zelf kunt. Denk je dat iemand anders dit mooier kan doen? Dan zou ik ook dit deel uitbesteden. Vaak ben je voor een paar euro al klaar, het is namelijk niet veel werk. Maar het is wel belangrijk dat het een goede passende cover is met de juiste titel.

hoe maak je een e-book voorbeeld
Voorbeeld e-book

Hierboven zie je een voorbeeld van een mooi e-book. Het is gelijk duidelijk waar het om gaat. Het gaat over moeders die een online business willen starten. Zorg dus gelijk voor duidelijkheid.

Hoe Maak Je Een E-Book Stappenplan

Je e-book is nu af. Het is tijd om hem te exporteren naar .PDF formaat. Zo kan niemand het bestand meer veranderen en wordt het één geheel.

Dus nog een keer alles samenvattend:

Hoe maak je een e-book?

Maak voor jezelf een goede overzichtelijke indeling. Je weet zo welke punten je moet gaan schrijven en dat is je rode draad tijdens het project. De stappen voor het maken van een e-book zijn:

  1. Inhoudsopgave maken. Bepaal hier wat je allemaal gaat behandelen.
  2. Schrijven van je e-book. Zorg dat je de tekst zelf meerdere malen controleert en laat andere dit ook doen.
  3. Opmaak van je e-book. Alleen als de tekst af is kun je beginnen met de opmaak, vergeet dit niet. Uitbesteden is beter als je dit zelf niet goed kunt.
  4. E-book cover maken. De inhoud van je e-book is nu af. Maak een aantrekkelijke cover of besteed ook dit werk uit aan iemand die het beter kan.
  5. Converteer naar .PDF. Om het een mooi geheel te maken en ervoor te zorgen dat niemand het bestand aan kan passen is het belangrijk dat je het bestand naar .PDF maakt.
  6. Controleren. Je bent nu klaar. Vóórdat je het e-book online zet is het belangrijk dat je nog een grote check doet. Zorg dat er niks fout is als je het e-book online gaat zetten.