september 7, 2020

Huis Verhuren Aan Expats? Regels, Ervaringen & Belasting! [GIDS]

by Jaco

Het verhuren van een (tweede)woning of je eigen huis aan expats kan heel erg lucratief zijn.

Deze expats komen in opdracht van grote bedrijven die het geen probleem vinden om hoge bedragen te betalen.

Daarom is het huisvesten van expats wellicht wel een van de meest winstgevende manieren van het verhuren van een woning!

Er komt echter best wel wat kijken bij het verhuur aan expats. In dit artikel lees je alles wat je moet weten omtrent dit onderwerp, zodat jij zo snel mogelijk kan beginnen met verhuren!

Wat Zijn Expats Nu Eigenlijk?

De uitleg van een expat is heel simpel: een expat is iemand die tijdelijk in een ander land gaat wonen voor zijn of haar werk.

Verwar dit dus niet met een immigrant, want een immigrant is van plan om permanent in het buitenland te gaan wonen.

Expats zijn werkers die voor multinationals of internationale organisaties voor 1,2,3 of 4 jaar in het buitenland wonen.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het nieuwe Google data centrum wat in Nederland komt.

Hierdoor zijn er honderden of zelfs duizenden expats die nu in Nederland wonen voor dit project.

Meer over expats, aantallen, verschillen enz. vind je in dit artikel wat ik onlangs geschreven heb.

wat-is-een-expact

Waarom Is Het Verhuren Aan Expats Zo Populair?!

Een huis of woning verhuren aan expats is enorm populair en dat is niet zonder reden. De redenen waardoor expats zo lucratief zijn, zijn in mijn opinie:

  • Expats zijn hoogopgeleide en nette mensen. Hierdoor heb je weinig tot geen overlast.
  • Het bedrijf of de organisatie betaald de woning voor de expats. Hierdoor kun je hogere prijzen vragen en weet je dat de huur elke maand netjes betaalt wordt.
  • Expats verblijven enkele jaren in je woning. Zo ben je dus een bepaalt aantal jaren zeker van huur en kun je daarna de prijzen weer verhogen voor de volgende lading expats.
  • Je hebt de aankomende jaren geen zorg meer aan het beheer van de woning. De expats betrekken de woning en zitten de volledige tijd uit.
  • Expats maken vaak gebruik van Nederlandse ''relocation kantoren''. Zij zorgen voor de nodige papieren en contracten en tekenen met de expat het huurcontract.
  • Je ziet niet te lang aan de expat vast, omdat deze dus na enkele jaren Nederland weer zal verlaten.

Daar komt natuurlijk ook nog bij kijken dat je de woningen niet perse op grote platformen als AirBnB of Booking.com aan hoeft te bieden.

Zo kun je de commissies omzeilen. Onlangs volgde ik de BnB verhuur cursus waarin je nog meer technieken te zien krijgt om meer winst over te houden.

Hier zijn ook delen van gefocust op de verhuur aan expats. Hier heb ik overigens ook al mijn kennis vergaard; een enorme aanrader dus!

Je kunt je ook aanmelden voor het volgende live webinar. Dit is 100% gratis!

Woning Verhuren Aan Expats Ervaringen

De een heeft goede ervaringen aan het verhuren van een woning aan expats en de ander weer een wat mindere ervaring.

Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteit en de afkomst van de expat. Er komen nu eenmaal expats van over de hele wereld naar Nederland.

De culturen en gebruiken van veel van deze groepen zijn anders dan hier. Daarom adviseer ik je ook om je huurders goed te screenen. 

Dit is ook een van de punten waar ze in de BnB verhuur cursus zo op hameren. Zorg dat de huurders dezelfde gebruiken en standaarden wat betreft wonen hebben.

Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Nikki Koppedraaijer, een kennis van mij, verhuurt al langer woningen aan expats. 

Dit doet hij graag, omdat de inkomsten hier enorm goed van zijn en hij altijd zeker is van de maandelijkse inkomsten.

Daarnaast vergoeden de bedrijven ook alles wat kapot gaat. Eigenlijk heb je problemen zo weer opgelost.

Een multinational merkt dit namelijk amper. Daarnaast zijn ze allen goed verzekerd.

De mindere ervaringen die ik vernomen heb gingen over huurders die eerder onder eht contract uit zijn gekomen doordat het bedrijf hen overplaatsten.

Tja...

Dit kan gebeuren! Dat is een kwestie van het juiste contract opstellen en anders simpelweg op zoek gaan naar nieuwe expats.

Hoe Zit Het Met De Regels En De Wetgeving Bij De Verhuur Aan Expats?

Voor het verhuur aan expats gelden dezelfde regels als voor normale tijdelijke verhuur van een woning.

Echter bestaan er wel speciale huurovereenkomsten voor expats. Denk bijvoorbeeld aan de veel voorkomende diplomatenclausule.

''Wat is een diplomatenclausule?'' hoor ik je zeggen... Simpel!

Normaal als je een contract voor een bepaalde tijd van bijvoorbeeld een jaar aangaat dan mag de huurder het contract niet zomaar opzeggen.

Als de diplomatenclausule is toegevoegd aan het contract dan mag de huurder dit wel. Maar alleen als dit echt noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld overplaatsing naar een ander land.

Dit is eigenlijk de enige reden die we voor zien komen. Een bedrijf besluit dus een expat over te plaatsen naar een ander project waardoor hij/zij de huurwoning moet verlaten.

woning-verhuren-aan-expats-regels-wetgeving

Wat Zijn De Mindere Aspecten?

Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Echter vind ik wel dat er enorm weinig nadelen of mindere aspecten zijn als je verhuurt aan expats.

Enkele aspecten zijn al genoemd. Denk aan:

  • Diplomatenclausule, waardoor ze onder hun contract uit kunnen.
  • Expats met een volledig andere cultuur en gebruiken wat wonen betreft, dit is in de meeste gevallen niet goed voor je woning.
  • De woning moet van alle voorzieningen voorzien zijn, expats verwachten luxe. Hier zo meer over.
  • Je wil eigenlijk altijd wel weten wie voor een langere tijd jouw woning gaat huren. Met expats is het een stuk lastiger om hier achte te komen, het kan wel.
  • De taal die de expat spreekt kan flink tegenwerken. Als je dit niet fijn vind dan kun je op voorhand de expat al afwijzen.

En uiteraard kun je zelf nog wat andere punten opnoemen. Feit blijft wel, in mijn optiek, dat het niet opbotst tegen de hoge huurprijs die je kan vragen en de lange periode die zij huren.

Denk gewoon goed na over deze punten en over wat jij verwacht van de expats. Zorg dat het voor hen in ieder geval goed duidelijk is wat wel en niet kan.

In de verhuur cursus die ik gevolgd heb leer je bijvoorbeeld om voor de belangrijkste dingen een soort van ''draaiboeken'' te maken. 

Die training is overigens echt een absolute aanrader. Er komt namelijk veel meer kijken bij het verhuur aan expats dan je denkt!

Dit Zoeken Expats In Woningen (TIPS)

Expats zijn ware luxe paardjes waar je dus wel rekening mee moet houden. In de meeste gevallen kun je niet zomaar een appartement of woning aan hen verhuren.

Daarom dien je bij het verhuren van een woning aan expats in ieder geval rekening te houden met:

Gestoffeerde woning aan expats verhuren

Mijn ervaring is dat woningen aan expats het best verhuren als ze gemeubileerd zijn, maar laten we ook eens naar de mogelijkheid tot gestoffeerd verhuren kijken.

Sommige expats die hier voor 4 jaar of misschien zelfs langer komen te wonen vinden het fijn om hun eigen inboedel mee te nemen.

Zo hebben ze direct het gevoel van 'thuis' en dat snap ik volkomen. 

Zij bergen de inboedel op in een zeecontainer welke vervolgens verscheept wordt naar Nederland. Hier aangekomen brengt een vrachtwagen de zeecontainer naar de woning en hier kunnen zij de inboedel uitladen.

Het is dus zeker mogelijk om gestoffeerd te verhuren aan expats. Houd dan in ieder geval in gedachten dat deze expats in kleine aantallen voorkomen.

Met andere woorden; je verhuurt sneller als je gemeubileerd verhuurd. Daar zo meer over.

Laten we eerst eens kijken naar wat belangrijk is als je gestoffeerd gaat verhuren:

  • Zorg voor een goed en strak afgewerkte woning met neutrale kleuren. Expats zitten er niet op te wachten om te klussen.
  • Leg een harde vloer, zoals laminaat. Dit is hygiënisch voor de expat en is ook veel makkelijker schoon te houden en maken. Tapijt moet je om de aantal jaar opnieuw leggen.
  • Vergeet geen gordijnen op te hangen. Denk aan goede verduisterende gordijnen voor het slapen en natuurlijk ook gordijnen voor tegen de inkijk.

Gemeubileerde woning aan expats verhuren

Gemeubileerd verhuren is veruit de beste optie. De meeste expats willen direct de woning in zonder iets te hoeven doen.

Hierbij staan een aantal dingen centraal die in mijn optiek ook vrij logisch zijn.

Het is belangrijk dat je gaat voor een vrij neutrale woning. Hier bedoel ik mee dat je geen gekke kleuren of meubelen moet gaan gebruiken.

Wel is het aan te raden om geen woonkamer uit de IKEA te kopiëren. Kies in plaats hiervan voor bijvoorbeeld marktplaats.

Je zal je nog verbazen over hoeveel mooie en sterke meubels je kan vinden voor een lage prijs.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die gaan scheiden. Die zetten vaak de hele inboedel op marktplaats voor een laag prijsje, omdat ze er vanaf moeten.

Ideale kans voor jou om wat prachtige meubels te scoren!

Als je gemeubileerd verhuurt dan wil je ook wel dat ALLES in de woning aanwezig is. Denk dus ook aan de kleine dingen als genoeg bestek, handdoeken, beddengoed enz.

En natuurlijk wasmachine, oven, enz.

Onderstaande afbeeldingen zijn bijvoorbeeld perfecte voorbeelden. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Meld je eens aan voor het aankomende BNB verhuur webinar. Dit is 100% gratis en heel waardevol voor jou denk ik!

gemeubileerde-woning-verhuren-aan-expats
gemeubileerde-woning-verhuren-aan-expats
gemeubileerde-woning-verhuren-aan-expats

Zonder wifi geen expats

Expats komen naar Nederland om te werken. Dit is vaak op locatie, maar het kan ook goed voorkomen dat ze een aantal dagen thuis moeten werken.

Goed en snel internet is dan echt een enorme MUST als je een woning verhuurt aan expats.

Naast dat het voor werk belangrijk is, is het natuurlijk ook echt geïntegreerd in het dagelijks leven.

Iedereen wil goede en snelle wifi hebben. Zorg daarom dat je altijd een werkende internetverbinding voor de woning hebt.

Een eigen parkeerplaats is een pré

Een pluspunt is een eigen parkeerplaats voor de expat. Dan hoeft zij zich nooit zorgen te maken over dat ze 4 straten verderop moet parkeren na een lange dag werken.

Het is niet noodzakelijk, maar als je dit aan kan bieden dan kiezen de expats toch eerder voor jouw woning dan voor die van de concurrent.

Verhuur de woning aan expats met g/w/l

Je kan 2 dingen doen:

  1. Verhuren inclusief gas, water en licht
  2. Verhuren exclusief gas, water en licht

Beide hebben zijn voor- en nadelen. Zo kiezen expats veel sneller voor een huis inclusief g/w/l.

Maar als jij de woning incl. g/w/l aanbiedt, dan kun je wel eens hoge rekeningen gaan krijgen.

Voor de expat maakt het dan namelijk niet uit als zij de verwarming de hele dag aan laten staan; jij betaalt toch.

Als je exclusief verhuurt dan verhuur je minder snel, maar weet je wel zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een groot minpunt aan exclusief verhuren is dus dat de expat zelf een energiecontract af moet sluiten. Dit kan best wel wat werk zijn, zeker als je de taal niet spreekt.

Hierdoor verhoog je de drempel tot het huren van jouw woning wel aanzienlijk. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak dan je keuze!

verhuur-aan-expats-gas-water-licht

Biedt ook de mogelijkheid tot ''Short Stay''

Er is ook een grote groep expats die zoeken naar zogenoemde ''Short Stay'' verblijven. Dit betekent voor een korte periode van vaak maximaal een jaar.

In de meeste gevallen gaat het hier om een periode van 3-12 maanden. De meeste verhuurders willen echter expats die een aantal jaar huren.

Hier liggen dus nog kansen voor jou. Ga je ook short stay aanbieden? Dan kun je vrij snel je woning vol hebben.

Daarnaast kun je hogere prijzen vragen aan short stay expats. Wat ook vaak voorkomt is dat deze expats toch langer willen/moeten blijven.

Dit is helemaal perfect, want dan is je woning voor een langere tijd tegen een hogere prijs verhuurd!

chris pine cha ching GIF

Neem borg op in het contract!

Minimaal 1 maand borg vragen is echt een must. Zo kun je eventuele kosten dekken die je maakt door de verhuur aan de expat.

Als je gemeubileerd verhuurd is het ook niet raar om 2 maanden borg te vragen.

Als het goed is ben je goed verzekerd, maar dit is bijvoorbeeld ook handig als de expat gebruik moet maken van de diplomatenclausule.

Zo kun je dus 2 maanden een lege woning opvangen.

Zelf Verhuren Of Uitbesteden?

Oké, je hebt inmiddels een plan getrokken en weet als het goed is hoe je jouw woning aan expats gaat verhuren.

Je staat nu voor een keuze: zelf verhuren of uitbesteden?

Mijn advies: verhuur dit zelf!

Door het verhuur uit te besteden hou je onder aan de streep een stuk minder over. De commissie die je betaald aan makelaars is vaak belachelijk hoog.

Daarnaast zijn er genoeg websites waarop je jouw woning kunt zetten. Denk aan AirBnB of Booking.com.

Echter pakken deze websites ook 20% commissie. Daarom is het belangrijk om deze commissies te omzeilen zoals je in de BNB verhuur cursus goed leert.

Zo zorg je voor maximale winsten!

Expat Huis Verhuren En Belasting

De belasting is niet anders dan het verhuur van een tweede woning aan vakantiegangers bijvoorbeeld.

Een tweede woning wordt beschouwd als vermogen en valt daarom in box 3. Voor particuliere beleggers zijn de huurinkomsten dan onbelast.

Mocht je meerdere panden aankopen en dit trucje vaker herhalen dan kan de fiscus het gaan zien als winst uit onderneming en val je in box 1.

Conclusie & Starten Met Verhuur!

Een woning verhuren aan expats is ontzettend lucratief. Het is alleen net even wat anders als normale verhuur of recreatieverhuur.

Zo dien je met redelijk veel dingen rekening te houden. Echter is een groot deel hiervan al de standaard in Nederland.

Toch is dit alleen de ''voorkant'' van het verhuren aan expats. Er komt qua woning nog heel veel bij kijken waar je rekening mee moet houden op het gebied van business.

Denk aan:

  • Het voorbereiden van de woning
  • Inrichten van platformen voor online verhuur
  • Omzeilen van commissies voor maximale winst
  • Het gereedmaken van de woning

En nog veel en veel meer. Mensen die aan dit avontuur beginnen zonder enige kennis of praktijkervaring gaan vaak de mist in.

Hierdoor kost het ze meer dan het oplevert. Daarom is het belangrijk om er eerst voor te zorgen dat je voldoende kennis bezit.

Hier heb ik de BNB verhuur cursus voor gevolgd. Dit is een enorm uitgebreide cursus over het verhuur aan zowel expats als recreanten.

Alles van hoe te starten tot aan het inrichten van platformen en de belasting wordt behandeld. Een absolute aanrader. 

Ik heb mijn ervaringen met de cursus gedeeld in mijn BNB verhuur cursus review. Ik stel voor dat je deze even leest!

Oh ja, en meld je vast aan voor het gratis webinar over BNB verhuur aan expats:

Heb je nog vragen over dit artikel, verhuur aan expats of over de cursus die ik zelf gevold heb?

Stel ze onder dit artikel!

About the author

Hi, Jaco hier!

Ik verdien mijn inkomen met het internet. Met mijn ervaring en passie voor marketing en economie wil ik zoveel mogelijk mensen helpen om hetzelfde te bereiken. Inmiddels heb ik al een aantal jaar ervaring op dit gebied en durf ik mij hier wel een expert in te noemen.

dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}