februari 20, 2021

Hoe Investeren in Bitcoin (BTC)? Complete Beginnersgids! Te Laat?

by Jaco

Als je nieuw bent in de wereld van de cryptocurrencies dan kan het een behoorlijk hoge drempel zijn om in te stappen. In dit artikel neem ik je bij de hand en vertel ik je wat Bitcoin is en hoe je in Bitcoin (BTC) kan investeren.

Voor veel beginners komt het toch wel als een verrassing dat je niet een volledige Bitcoin hoeft te kopen om ook daadwerkelijk in Bitcoin te investeren. Je kan namelijk ook voor €10,- euro aan Bitcoin kopen. Nu krijg je simpelweg een heel klein stukje, maar gelden de percentages ook voor jou.

Stijgt Bitcoin bijvoorbeeld met 10%, dan stijg jouw geïnvesteerde 10 euro ook met 10%. Zo simpel werkt het eigenlijk. En ja, er zijn een hele hoop altcoins waarbij het rendement veel hoger kan zijn, maar daarbij is het risico op verlies ook vele malen groter.

Bitcoin is in mijn optiek de meest stabiele cryptovaluta om in te investeren om ervoor te zorgen dat jouw geld zijn waarde behoudt en op termijn ook nog flink kan gaan groeien. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over BTC en kan je ook gaan investeren in deze 'asset' als het jou nog steeds bevalt!

Houd in gedachten dat ik geen expert ben en dit ook geen investeringsadvies is. Hiermee wil ik jou meer leren over Bitcoin (BTC) en wat ik denk van een investering in deze cryptovaluta!

1.0 Wat is Bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) is een digitale valuta die op 3 januari 2009 ontstaan is dankzij Satoshi Nakamoto. Dit is echter een pseudoniem en tot op heden blijft de identiteit van de maker onbekend en mysterieus.

Bitcoin is gecreëerd met het doel om een nieuw betaalmiddel te worden. Dit betaalmiddel zou dan parallel naast het bestaande financiële systeem gaan lopen. Vele banken en overheden zeggen geen 'vertrouwen' in Bitcoin te hebben en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen dit ook gaan denken.

Deze banken en overheden zien de Bitcoin namelijk als enorme bedreiging, aangezien het een stuk beter is en daarnaast ook decentraal is. Hierbij is er geen single point of failure meer. Er is dus geen overheid of instantie die dit beheert.

Met de Bitcoin kun je peer-to-peer waarde overbrengen (van persoon naar persoon). Je kan daarom Bitcoin zien als een digitale vorm van geld. Echter zie ik de Bitcoin zelf zo snel als betaalmiddel overal geaccepteerd worden, maar meer als waarde opslag. Digitaal goud.

Toch zie je dat steeds meer bedrijven en restaurants Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Dit lijkt mij alles behalve handig aangezien de koers ontzettend volatiel is. De ene dag staat BTC op 40.000 euro en de dag daarna op 38.000 euro. Hoe kan je dan prijzen bepalen?!

Een cryptocurrency als Bitcoin (BTC) draait op blockchaintechnologie. Dit kan je eigenlijk zien als de ruggengraat van deze munt. Blockchain is een chronologische keten van transactiedata die achteraf niet kan worden aangepast. Bij de Bitcoin worden alle transacties iedere 10 minuten bij elkaar gebundeld en in een blok gestopt. Hierdoor ontstaat er een keten wat je de blockchain noemt. Oftewel ketting van blokken 😉 

wat-is-bitcoin

1.1 Bitcoin mining

Bitcoin mining zorgt ervoor dat er nieuwe Bitcoins in omloop komen. Momenteel zijn er meer dan 18 miljoen Bitcoins in omloop en er is een maximum van 21 miljoen te minen. Dit betekent dat er nog maar 3 miljoen Bitcoins uitgegeven kunnen worden. De verwachting is dat in het jaar 2140 de laatste Bitcoin gemined zal worden.

Bitcoin mining kon voorheen nog worden gedaan met een laptop, maar inmiddels zijn hier ontzettend grote en dure computers voor nodig die een enorm rekenvermogen hebben om bepaalde moeilijk puzzels op te lossen. Dat is in essentie wat het Bitcoin minen is: het oplossen van puzzels door computers.

Bitcoin mining voegt, zoals ik net al uitlegde, transactierecords toe en verifieert deze via het netwerk. Als miners nieuwe blokken weten toe te voegen aan de blockchain dan worden zij beloond met een paar Bitcoins. Deze beloning wordt telkens minder. Namelijk elke 210.000 blokken word dit gehalveerd.

In 2009 was de beloning voor 1 blok nog 50 nieuwe Bitcoins. Op 11 mei 2020 vond de derde halvering plaats, waardoor de beloning voor elke blokontdekking dus nog maar 6,25 Bitcoins is geworden. Dit gebeurt elke 4 jaar.

wat-is-bitcoin-btc-mining

1.2 Is het te laat om in Bitcoin te investeren?

Dit is echt een vraag die ik dagelijks tientallen keren gesteld krijg: is het te laat om in Bitcoin te investeren? Heb ik de boot gemist? Ja, maar tegelijkertijd ook nee. Natuurlijk had het mooi geweest als jij in 2012 begonnen was met investeren in Bitcoin.

Als je toen voor 10 euro 40 Bitcoins gekocht had, was je nu behoorlijk rijk geweest. Maar dat je nu nog niet begonnen bent met investeren in Bitcoin, betekent niet dat je te laat bent om nog mooie winsten te gaan pakken.

De grootste experts, miljonairs, miljardairs stoppen vandaag de dag nog miljoenen euro's in Bitcoin. Grote bedrijven en instanties beginnen hier ook de waarde van in te zien en stoppen ook kapitalen in Bitcoin (BTC). Waarom? De voorspellingen zijn duidelijk voor de meeste experts. Bitcoin gaat stijgen naar 100.000 euro, dan naar 150.000 euro en wellicht zelfs naar miljoenen euro's.

Op welke termijn dit zal zijn? Weet ik niet, niemand weet dit. Vele verwachten dat de 300k zelfs nog behaald kan worden voor het einde van 2021. Koop je nu 1 Bitcoin, dan zal je dus een winst hebben van 250.000 euro als dit gaat gebeuren. Maar ook als je een kleiner deel koopt, zal dit 6x zoveel waard worden.

Ben je dus te laat om te investeren in Bitcoin? Absoluut niet in mijn optiek. Op termijn (10, 20 jaar) zal de BTC echt belachelijk veel geld waard gaan zijn. Zie deze investering dan ook zeker als een langetermijninvestering. Wil je actiever traden en winsten maximaliseren? Verkoop dan een deel in pieken en koop van deze winst weer in, in dalen.

Mocht je op zoek zijn naar een goede Nederlandse broker om Bitcoin te kopen, dan adviseer ik je absoluut om een gratis account bij Bitvavo aan te maken.

Dit is een super snelle, overzichtelijke broker met een Nederlandse klantenservice en bovendien de laagste kosten van de markt. Daarnaast krijg je de eerste €1.000,- gratis handelen. Meer BTC voor je geld dus!

1.3 Is beleggen in Bitcoins verstandig?

Deze vraag sluit echt naadloos aan op bovenstaande stuk. Laat ik vooropstellen dat de cryptomarkt erg onvoorspelbaar en heel volatiel is. Niemand kan exact voorspellen wat de prijs gaat doen en hoeveel een cryptovaluta waard gaat zijn.

Je ziet het nu ook bij Ripple (XRP) gebeuren. De koers gaat goed en is veelbelovend, maar er loopt ook een rechtszaak tegen Ripple. Mocht dit de verkeerde kant opvallen dan kan de koers met enorme percentages kelderen. 

Bitcoin daarentegen is in mijn optiek de meest veilige crypto-investering die je kan doen. Bitcoin voert eigenlijk altijd de markt aan en als je kijkt naar de lange termijn zit er ALTIJD groei in. Stijgt de Bitcoin, dan gaan de altcoins ook stijgen. Is het niet direct, dan iets later. Dit geldt ook met dalen.

Bitcoin zie ik daarom als digitaal goud. Ik investeer in eerste instantie in Bitcoin om ervoor te zorgen dat mijn vermogen zijn waarde blijft behouden. De waardestijging is natuurlijk heel mooi meegenomen. In mijn optiek is beleggen in Bitcoin verstandig en de veiligste keuze als we puur kijken naar investeren in cryptocurrency.

1.4 Kan ik ook €1,- of €100,- euro in Bitcoin (BTC) investeren?

Veel mensen die willen starten met investeren in Bitcoin zien hier al direct vanaf als ze de prijs zien. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin op een koers van afgerond $56k. Dit hebben de meeste mensen niet en beginnen daarom niet aan investeren in Bitcoin.

Bij deze kan ik je ook vertellen dat dit absoluut niet nodig is! Je kan ook voor €1,- euro, €10,- euro of €100,- euro kopen. Je kan voor elk gewenst bedrag Bitcoins kopen, ook al zit er wel vaak een minimum aan het bedrag dat je moet investeren. Bitvavo hanteert een minimum van 1 euro, dus daar kan je zeker Bitcoin kopen voor 1 euro!

Wil je meer weten en leren over Bitvavo? Lees dan ook mijn Bitvavo review en ervaring eens.

Je hoeft dus geen hele Bitcoin te kopen, maar kan ook gewoon 'stukjes' Bitcoin kopen. Je kan dus ook wekelijks of maandelijks een beetje aankopen, totdat je een hele hebt. Dat is natuurlijk wel het mooiste; 1 volledige BTC in bezit hebben.

1.5 Moet ik nu in 2021 Bitcoin (BTC) kopen?

Je moet in gedachten houden dat de Bitcoin altijd in cyclussen loopt. Je hebt bullmarkten waarbij vrijwel alle cryptovaluta stijgen en waar veel winsten gemaakt worden. Maar elke 4 jaar is er ook een bearmarkt waarbij deze cryptocurrencies echt flink dalen.

Bitcoin (BTC) zakt vaak voor zo'n 70% in waarde, terwijl andere altcoins soms wel 99% weten te behalen. Het is slim om in deze dalingen in te kopen, want deze munten trekken ook altijd weer aan.

Echter denk ik dat het kopen van Bitcoin ook nu, in 2021, een goed idee is. Ik denk dat het altijd een goed idee is, aangezien de verwachtingen dus ontzettend hoog zijn voor Bitcoin. 

1.6 Rijk worden met 1% Bitcoin

Mocht de Bitcoin inderdaad in de toekomst naar hoogtes van 1 miljoen euro stijgen, dan kan je zeker rijk worden met 1% aan BTC. Onderstaande video kwam ik tegen tijdens mijn onderzoek naar de Bitcoin. De miljardair Chamath Palihapitiya (probeer maar eens uit te spreken zonder fouten) heeft een mooi woordje klaar over waarom iedereen op zijn minst 1% van zijn portfolio in Bitcoin moet hebben.

Vraag mijn GRATIS geheime top 5 crypto gems video aan >>

2.0 Investeren in Bitcoins voor beginners: #5 stappenplan

Alright. Je bent nu goed geïnformeerd over Bitcoin. Je kan dus nu een goede keuze voor jezelf maken. Ga je investeren in Bitcoin? Ja? Tof! Hieronder help ik je in 5 simpele stappen om Bitcoin te kopen. Lastig is het echt niet, alleen moet je wel weten wat je precies moet doen!

2.1 Maak een account aan bij een goede broker/exchange

De eerste stap om Bitcoin (BTC) te kopen, is het aanmaken van een account bij een goede broker. Ik ben zelf een groot fan van Bitvavo en adviseer je ook om hier een gratis account aan te maken. Een klein cadeautje die je krijgt is €1.000,- kostenvrij handelen. Je betaalt dus geen transactiekosten over de eerste duizend euro voor de eerste 7 dagen.

Bitvavo heeft daarnaast ook de laagste kosten, is super betrouwbaar, erg snel en heeft een Nederlandse klantenservice. Ik zal je aan de hand van deze stappen ook laten zien hoe je hier een account aan moet maken. Als je op deze link klikt dan kom je op de website van Bitvavo uit.

Hier klik je bovenaan op 'aanmelden', zoals je kan zien in de afbeelding hieronder.

bitvavo-account-aanmaken.PNG

2.2 Verifieer jouw gegevens (verplicht)

Vervolgens dien je aan te geven of je persoonlijk of zakelijk handelt. Alleen als geld verdienen met cryptovaluta echt jouw werk of business is, klik je 'zakelijk' aan. Ik trade gewoon 'persoonlijk'. Daarna vul je jouw gegevens in en klik je op 'registreren'.

De volgende stappen zijn het bevestigen van jouw e-mail, wat aanvullende vragen (zoals of je niet verbonden bent met de politiek, zodat je prijzen kan beïnvloeden), en uiteindelijk ook identiteitsverificatie. Dit is verplicht vanuit de overheid en moet je bij elke broker en exchange doen.

Je kan dit ook 'overslaan', maar dan kan je geen cryptovaluta kopen of verhandelen. Het enige wat je dan kan doen is rondkijken op het platform.

bitvavo-account-aanmaken2
bitvavo-account-aanmaken2

2.3 Stort tegoed op jouw account (Bitcoin kopen met iDeal is mogelijk)

Als je dit allemaal gedaan hebt, het duurt enkele minuten, dan kan je starten met het kopen en verkopen van cryptovaluta. Nu kan je dus gaan investeren in Bitcoin. Hiervoor moet je tegoed storten op jouw account. Dit doe je door op homepage op 'tegoed storten' te klikken.

Vervolgens kan je een van de 5 betaalmethodes kiezen. iDeal en Bancontact behoren hier gewoon tot de mogelijkheden. Dit is een van de grote gemakken van het platform Bitvavo. Kies jouw favoriete methode en betaal het bedrag dat je in Bitcoin wil investeren.

bitvavo-tegoed-storten.PNG
bitcoin-kopen-bitvavo

2.4 Zet het tegoed om voor Bitcoin (BTC)

Het staat direct op jouw Bitvavo account, tenzij je kiest voor een overboeking. Dan kan het enkele dagen duren. Als je met iDeal of Bancontact betaalt dan krijg je het geld direct en kan je Bitcoin (BTC) kopen.

Dit doe je door iets naar onder te scrollen en vervolgens BTC in de zoekbalk in te tikken. Deze klik je aan en vervolgens kom je op het betaalscherm. Hier zie je de koers van Bitcoin en de huidige prijs. Hier kan je kiezen voor hoeveel geld jij aan BTC wil kopen. Vul dit in en klik op 'kopen'. 

Gefeliciteerd! Jij hebt nu jouw eerste Bitcoin (BTC) aangekocht en bent dus de trotse eigenaar. Op naar meer BTC!

bitcoin-kopen-bitvavo2.PNG
bitcoin-btc-kopen-bitvavo2.PNG

2.5 Zet 'staking' aan om gratis Bitcoin te ontvangen

Vervolgens kan je ook 'staking' aanzetten in jouw Bitvavo account. Zet je dit aan dan neem je actief deel aan de transactievalidatie (vergelijkbaar met minen) op een proof-of-stake (PoS) blockchain. Op deze blockchains kan iedereen met een minimaal vereist saldo van een specifieke cryptocurrency transacties valideren en Staking-beloningen verdienen. Je krijgt hierdoor elke maandag gratis crypto uitgekeerd wat direct bij jouw huidige coins gestort zal worden.

Vind je dit allemaal toch wat lastig en snap je eigenlijk niet wat je doet? Volg dan deze gratis Bitcoin training eens. In deze training leer je hoe je bij Bitvavo voor €1,- aan Bitcoin kan kopen. Heel goed voor beginners om het proces meer te gaan snappen!

bitvavo-bitcoin-staking.PNG

3.0 Beveilig jouw Bitcoins (BTC) in een hardware wallet

Okay, klaar om het nog een stapje moeilijker te maken? Als je cryptocurrencies bij Bitvavo koopt, dan staat het hier in jouw Bitvavo wallet. Als je de tweestapsverificatie aanzet in jouw account dan is dit maximaal beveiligd, maar echt helemaal beveiligd tegen grote hacks ben je nooit.

Dit kan nog veiliger door het aanschaffen van een hardware wallet. Dit zijn eigenlijk een soort van geavanceerde USB-sticks, alleen dan voor de opslag van jouw cryptovaluta. Het grote voordeel hiervan is dat deze dus offline bewaart worden. Dit is volledig bestemd tegen hacks.

Mocht je echt in grote bedragen gaan handelen, dan is het absoluut aan te raden om een hardware wallet te kopen. Ik kan je hier 2 wallets aanraden, waarvan ik er zelf ook een gebruik.

3.1 Ledger Nano S

De Ledger Nano S is gewoon bij bol.com te koop en is een mooie hardware wallet om jouw cryptocurrencies op, op te slaan. Het nadeel aan de Ledger Nano S is echter dat je maar 4 verschillende cryptovaluta's op kan slaan op deze wallet. Dit is in mijn optiek te weinig, zeker als je een breder portfolio op wil bouwen.

Verder is de Ledger Nano S niet te verbinden met je telefoon en zit er geen bluetooth op. Dit zie je echter wel in de prijs terug, want deze kost de helft van een Nano X.

3.2 Ledger Nano X

Zelf gebruik ik de Ledger Nano X. Dit is de nieuwste hardware wallet van Ledger en ook de duurste van de 2. In mijn optiek is het deze prijs meer dan waard. Zo is de X veel beter beveiligd dankzij de CC EAL5+ versleutelde chip. Daarnaast kan je meer dan 100 cryptomunten in deze wallet opslaan, wat natuurlijk meer dan voldoende is.

Het mooiste aan de Nano X vind ik de app. Er zit bluetooth op de Nano X, waarmee je met jouw smartphone of tablet kan verbinden. In deze app vind je jouw cryptovaluta terug en zie je ook hoeveel deze gestegen of gezakt zijn. Als ik er één aan kan raden, dan is het zeker de Ledger Nano X die ook gewoon te koop is bij bol.com.

LET OP: koop nooit een tweedehands Ledger. De verkoper kan de sleutels van jouw wallet dan opslaan en jouw cryptovaluta stelen. Koop dus altijd een nieuwe Ledger.
ledger-nano-x

4.0 Conclusie: investeren in Bitcoin of niet?

Bitcoin is momenteel de meest gewaardeerde asset ter wereld. Vanaf het begin tot nu is de Bitcoin met tienduizenden procenten gestegen en deze cryptovaluta zal de komende jaren alleen nog maar verder gaan stijgen.

Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk zo veel mogelijk Bitcoins in mijn portfolio te krijgen. In mijn optiek doe je er dus zeker goed aan om in Bitcoin te investeren. Het is op het gebied van cryptocurrency de veiligste investering die je kan doen.

Digitaal goud! 

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat Bitcoin (BTC) is en hoe je in Bitcoin moet investeren. Laat je me even weten of je de investering zelf ook gaat maken? Plaats even een reactie onder dit artikel!

Ik zie je op de maan!

About the author

Hi, Jaco hier!

Ik verdien mijn inkomen met het internet. Met mijn ervaring en passie voor marketing en economie wil ik zoveel mogelijk mensen helpen om hetzelfde te bereiken. Inmiddels heb ik al een aantal jaar ervaring op dit gebied en durf ik mij hier wel een expert in te noemen.

dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}