december 5, 2020

Beleggen In Aandelen Voor Beginners? Kinderlijk Eenvoudig!

by Jaco

Heb jij interesse om te beginnen met het beleggen in aandelen? Dan sta je aan de vooravond van een interessant en spannend proces. Een proces waarin je geld kunt gaan verdienen, maar ook een proces waarin je jouw geld kwijt kunt raken.

Aangezien je ongetwijfeld jouw geld níet kwijt wilt raken, is het zaak om op de juiste manier te starten met beleggen.

Graag helpen we jou een daar een handje bij. In dit blogartikel vind je namelijk een volledige gids voor het beleggen in aandelen voor beginners. Als je dit artikel op jouw gemakje doorleest, kun je een vliegende start maken. Je weet precies hoe je aandelen kunt kopen, hoe je aandelen kunt verkopen, waar je rekening mee moet houden en hoe je het beste rendement kunt gaan behalen.

Waar ga je precies in beleggen?

Wil jij iets nuttigs met jouw spaargeld gaan doen? Dan is het absoluut aan te raden om jouw spaargeld te gaan beleggen. Waarom? Omdat je daarmee geld kunt verdienen, terwijl het laten staan van jouw geld op jouw spaarrekening alleen maar geld kost.

Als je jouw spaargeld wilt gaan beleggen, moet je wel een keuze gaan maken:

 • Ga je jouw geld beleggen in aandelen?
 • Ga je jouw geld beleggen in obligaties?
 • Ga je jouw geld beleggen in indexfondsen?

Het belangrijkste verschil tussen een aandeel en een obligatie is terug te vinden in de looptijd. Een obligatie heeft een vaste looptijd, terwijl een aandeel niet gebonden is aan een bepaalde tijdsperiode.

Daarnaast krijg je bij een aandeel mogelijk een winstuitkering in de vorm van dividend. Bij een obligatie krijg je in plaats daarvan rente over de obligatie; bij een obligatie verstrek je namelijk een ‘lening’ aan de overheid of aan een bedrijf. In ruil daarvoor krijg je een bepaalde rente; zowel de looptijd van de obligatie als de hoogte van de rente zijn in de meeste gevallen al vooraf bepaald.

In welke aandelen ga je beleggen?

Heb je voor jezelf de keuze gemaakt om in aandelen te gaan beleggen? Dan is het zaak om jezelf de volgende vraag te stellen: in welke aandelen ga ik beleggen? Op dit vlak willen wij je alvast één tip meegeven: op de aandelenmarkt is géén logica te ontdekken.

Je kunt echter wel zelf enige logica in jouw aandelenportefeuille aan gaan brengen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat je alleen aandelen wilt hebben van tech bedrijven, van duurzame bedrijven of van bedrijven uit een bepaalde sector.

Heb je op dit vlak echter géén voorkeur? Dan is dat uiteraard ook mogelijk; je kunt immers van veel soorten bedrijven aandelen kopen.

Lees ook: rijk worden met beleggen in aandelen? 11 tips!

Beleggen in indexfondsen

Vind je het lastig om een keus te maken tussen de vele bedrijven? Dan kun je ook altijd nog beleggen in indexfondsen. Een indexfonds bevat eigenlijk duizenden aandelen, waardoor je in één klap mede-eigenaar van duizenden bedrijven kunt worden.

Vaak richt een indexfonds zich ook op een specifieke sector of een specifieke groep bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een indexfonds met louter tech bedrijven, terwijl je logischerwijs ook kunt kiezen voor een indexfonds met louter duurzame bedrijven. Aan jou de keus!

beleggen-in-aandelen-voor-beginners

Welke strategie ga je hanteren?

Ook is het goed om na te denken over de strategie die je gaat hanteren. Grofweg kunnen twee soorten strategie onderscheiden worden:

Focus op de korte termijn: hierbij speel je echt in op de stijgingen van de koers van het aandelen. Op een zo’n laag mogelijke koers inkopen en op een zo’n hoog mogelijke koers verkopen; dat is eigenlijk het doel als jouw focus op de korte termijn gesteld is. Ook wel 'daytraden' genoemd. Hier zijn ook trainingen voor zoals de Day Trading Masterclass.

Focus op de lange termijn: hierbij houd je de aandelen voor langere tijd in jouw bezit. Dit doe je bijvoorbeeld als je overtuigd bent van het bedrijf én dus overtuigd bent van een koersstijging in de komende jaren. Bovendien geniet je bij deze strategie van de winstuitkering in de vorm van dividend. Ook hier heb je trainingen voor zoals de Trading Navigator Methode.

Wat nou de beste strategie is? Dat is echt volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Ons advies is in ieder geval om je goed in te lezen in beide strategieën; vervolgens kun je voor jezelf gaan bepalen wat voor jou de beste keuze is. Je kan eventueel ook de beide combineren. Meld je in ieder geval even aan voor de gratis beleggen training.

Dit is heel erg goed voor je ontwikkeling en zo krijg je een goed idee van alle mogelijkheden.

Waar kun je de gewenste aandelen gaan kopen?

Voordat je aandelen gaat kopen, is het advies dus om goed onderzoek te doen. Zet jouw eigen wensen op een rijtje, bepaal jouw budget en bekijk het uitgebreide aanbod van bedrijven waar je aandelen van kunt kopen.

Door goed onderzoek te verrichten, kun je uiteindelijk de gewenste aandelen gaan kopen. Is het mogelijk om de markt te verslaan? Met andere woorden: kun je altijd winstgevende aandelen kopen? Nee, dat is niet altijd het geval. Zelfs de beste aandelenhandelaren kopen wel eens aandelen waarvan de koers vervolgens gaat dalen.

Op basis van jouw eigen onderzoek kun je vervolgens de gewenste aandelen gaan kopen. Hoe je deze aandelen kunt kopen? Je dient daarvoor een account aan te maken bij één van de vele brokers. Hieronder laten we je graag kennis maken met de populairste/beste brokers van ons land:

DeGiro

Vrij veel mensen kiezen ervoor om te handelen via DeGiro. Deze broker hanteert prima voorwaarden, is relatief voordelig te noemen en heeft een overzichtelijk dashboard. Juist dankzij dit overzichtelijke dashboard is het makkelijk om aandelen in te kopen én om de aandelen weer te verkopen.

Bijkomend voordeel: DeGiro heeft ook een prima functionerende app. Dit stelt jou ook in staat om via jouw smartphone/tablet de aandelen in te kopen en eventueel weer te verkopen.

degiro-beleggen-aandelen-beginners

Lynx

Op veel vlakken is Lynx vergelijkbaar met DeGiro. Ook deze broker heeft een overzichtelijk dashboard en biedt een prima functionerende app aan.

In tegenstelling tot DeGiro richt Lynx zich wel meer op de ervaren/professionele handelaar. Dat is ook duidelijk terug te zien in het kostenplaatje: de jaarlijkse kosten liggen bij Lynx een stuk hoger dan bij DeGiro.

lynx-beleggen-aandelen-beginners

Binck Bank

Tot slot is ook de broker Binck Bank vrij populair in ons land geworden. Deze broker hanteert gemiddelde kosten, biedt een overzichtelijk dashboard aan en is met name geschikt voor de actieve belegger.

Is jouw strategie om de aandelen in te kopen en snel weer te verkopen? Dan is deze broker dus voor jou op het lijf geschreven.

Binckbank-beleggen-logo-1024x163 (1)

Wat is de beste broker?

Als je in aandelen wilt gaan beleggen als beginner, moet je dus een beleggersrekening bij een broker aanmaken. Hierboven heb je reeds kennis kunnen maken met drie brokers, maar in ons land zijn nog veel meer brokers actief. Een terechte vraag is dan ook ‘Wat is de beste broker?’.

Op deze vraag valt echter geen eenduidig antwoord te geven. Wat voor jou de beste broker is, is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Ons advies is in ieder geval om goed naar de volgende criteria te kijken:

 • Welke kosten rekent de broker?
 • Met welk bedrag kun je starten bij de broker?
 • Welke voorwaarden hanteert de broker?
 • Krijg je mogelijk een welkomstcadeau bij de broker?
 • Op wie richt de broker zich? Dit kan op bijvoorbeeld beginnende beleggers zijn, maar kan ook juist op professionele beleggers zijn.
 • Is de broker geschikt voor actieve beleggers of juist voor passieve beleggers?

Moraal van het verhaal: het is zaak om voor jezelf een goed vergelijk te gaan maken. Zet jouw wensen op een rijtje en vergelijk vervolgens de verschillende brokers met elkaar. Uiteraard spelen de kosten van de broker hier een cruciale rol bij: des te lager de kosten zijn, des te hoger het rendement is dat je kunt/gaat behalen!

Hoe kun je aandelen via de broker kopen?

Heb je uiteindelijk een keuze kunnen maken? Dan is het zaak om een account aan te gaan maken bij de gewenste broker. Bij het maken van het account moet je verschillende persoonlijke gegevens invullen. Je dient deze persoonlijke gegevens 100% naar waarheid in te vullen; de broker zelf doet hier ook onderzoek naar.

Ook moet je je verplicht verifiëren bij de betreffende broker. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is van broker tot broker verschillend. In veel gevallen moet je bijvoorbeeld jouw paspoort of rijbewijs inscannen.

Als alle administratieve handelingen achter de rug zijn, kun je écht starten met beleggen. Het is daarvoor aan te raden om onderstaand stappenplan op te volgen:

 • Stap 1: bepaal met hoeveel geld je in eerste instantie wilt gaan beleggen
 • Stap 2: maak dit bedrag over naar jouw beleggersrekening
 • Stap 3: bepaal welke aandelen je wilt gaan kopen
 • Stap 4: koop de aandelen direct via jouw broker; hoeveel aandelen je voor een bepaald bedrag aan kunt schaffen, is afhankelijk van de actuele koers
 • Stap 5: de aandelen komen nu in jouw aandelenportefeuille terecht

Via jouw aandelenportefeuille kun je continu de koers van het aandeel monitoren. Komt de koers boven een door jou bepaalde grens uit? Dan kun je ervoor kiezen om de aandelen weer te verkopen; ook dit kun je doen via de broker.

Tegen een lage koers inkopen & tegen een hoge koers verkopen

Ben jij een actieve belegger? Dan is het zaak om alle aandelen tegen een zo’n laag mogelijke koers in te kopen. Zodra de koers gaat stijgen, is het wenselijk dat je de aandelen tegen de hoogst mogelijke koers weet te verkopen.

Wij kunnen je alvast één ding verklappen: je gaat de markt nooit verslaan. Je bent dus nooit in staat om continu van deze gewenste situatie te genieten. Nee, in plaats daarvan moet je soms ook genoegen nemen met iets minder. Soms is het verstandig om je winst te pakken, in plaats van af te wachten totdat je nóg meer winst gaat maken.

Profiteren van de winstuitkering

Ben je meer een passieve belegger? Dan hoef je niet al te veel te handelen. In dat geval houd je de aandelen immers voor een lange periode aan, waarbij je van de winstuitkering gaat genieten. Deze winstuitkering krijg je in de vorm van dividend, maar staat niet bij elk bedrijf jaarlijks vast. Uiteraard is het een en ander afhankelijk van de bedrijfsresultaten.

Lijkt deze manier van beleggen jou een stuk interessanter? Volg dan deze gratis training eens en leer hoe je hier mee kunt starten!

dividend-winstuitkering

Instructies/Handleiding van de broker

Zo, je hebt hierboven een kort stappenplan kunnen vinden. Een kort stappenplan waarmee je snel en gemakkelijk de gewenste aandelen kunt kopen. Ook hebben we in het kort aangegeven hoe je de aandelen weer kunt verkopen. Wil je hier nou meer informatie over hebben? Dan is het aan te raden om de handleidingen van jouw broker goed door te nemen.

Elke broker verschaft namelijk informatie over het aankoop- en verkoopproces van de aandelen. Aangezien dit bij alle brokers nét iets anders gaat, is het zaak om deze handleiding op je gemak door te nemen. Zodra je begonnen bent met het beleggen in aandelen, krijg je het aan- en verkoopproces via jouw broker ook al snel onder de knie!

Met welke kosten moet je rekening houden?

Wil je graag gaan beleggen in aandelen? Dan heb je in dit artikel al veel praktische informatie kunnen vinden. Door deze informatie kun je direct aan de slag gaan, waarbij jouw doel ongetwijfeld is om een zo’n hoog mogelijk rendement te behalen. Hoe kun je nou een zo’n hoog mogelijk rendement behalen? Dat doe je op twee manieren:

 • De aandelen zo goed mogelijk in- én verkopen
 • De kosten zo laag mogelijk houden

Feit is echter dat je bij het beleggen in aandelen met de nodige kosten rekening moet houden. Zo moet je rekening houden met transactiekosten. Dit zijn kosten die je voor elke transactie moet betalen; deze transactiekosten verschillen per broker.

Daarnaast moet je eventueel ook rekening houden met servicekosten. Deze kosten spelen echter alleen als je kiest voor beheerd beleggen; in dat geval laat je een professioneel voor jou beleggen in de aandelen.

Tot slot moet je eventueel ook nog rekening houden met abonnementskosten. Sommige brokers kiezen ervoor om abonnementskosten te rekenen; je betaalt dan jaarlijks een vast bedrag om van de diensten van de broker gebruik te mogen maken. Het maakt daarbij dus niet uit of je daadwerkelijk transacties uitvoert of niet.

Hoe kun je de kosten zo laag mogelijk houden?

Je kunt de kosten op meerdere manieren zo laag mogelijk houden. Allereerst is het zaak om voor jezelf de juiste broker uit te kiezen. Eén van de belangrijkste criteria daarbij is uiteraard de kosten die door de broker gerekend worden.

Als je een passieve belegger bent, is het wenselijk dat je géén abonnementskosten hoeft te betalen. Als passieve belegger maak je immers niet al te veel gebruik van de diensten van de broker.

Als je een actieve belegger bent, is het wenselijk dat de transactiekosten zo laag mogelijk zijn. Als actieve belegger voer je immers meerdere transacties uit; des te lager de transactiekosten zijn, des te hoger jouw rendement is!

beleggen-in-aandelen-voor-beginners-kosten

Handige tips voor het beleggen in aandelen voor beginners

In deze uitgebreide gids heb je precies kunnen lezen hóe je als beginner in aandelen kunt beleggen. Ook heb je alles kunnen lezen over de verschillende strategieën, de verschillende kosten en de verschillende brokers waar je gebruik van kunt maken. Graag sluiten wij dit artikel op een waardevolle manier af; dat doen we door enkele handige tips voor jou op een rijtje te zetten.

Laat je nooit leiden door emoties

Dit is ongetwijfeld de belangrijkste tip voor alle beleggers. Deze tip geldt niet alleen voor jou (als beginner), maar ook voor professionele beleggers: laat je nóóit leiden door emoties tijdens het beleggen.

Als je aandelen op basis van emoties gaan handelen, weet je niet het gewenste rendement te behalen. Dat is een zekerheid die in het verleden meermaals bewezen is. Focus je daarom op wetenschappelijke onderbouwingen, op voorspellingen van professionals op jouw eigen onderzoek. Zolang jouw emoties maar géén onderdeel uitmaken bij jouw beslissingsproces.

Lees je goed in

In dit artikel heb je vrij veel informatie kunnen vinden over het beleggen in aandelen voor beginners. Feit is echter dat er nog véél meer over te vertellen is; wij zouden hier dan ook een compleet boek over kunnen schrijven.

Dat is echter niet meer nodig, aangezien Harm van Wijk (beleggen.com) al een geweldig boek heeft geschreven. In het gratis trading e-book van Harm lees je alles over het handelen in aandelen voor beginners en professionals!

Ontwikkel jouw eigen strategie/methode

Onder aan de streep is het wenselijk dat je jouw eigen strategie of methode weet te ontwikkelen. Als je die methode eenmaal voor jezelf ontwikkeld hebt, kun je namelijk óók op de lange termijn winstgevend zijn.

Je hoeft deze methode echter niet altijd volledig zelf uit te werken. Als je met de Trading Navigator Methode software aan de slag gaat, geniet je namelijk al direct van een winstgevende methode!

About the author

Hi, Jaco hier!

Ik verdien mijn inkomen met het internet. Met mijn ervaring en passie voor marketing en economie wil ik zoveel mogelijk mensen helpen om hetzelfde te bereiken. Inmiddels heb ik al een aantal jaar ervaring op dit gebied en durf ik mij hier wel een expert in te noemen.

dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}